Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de benzinemotor en de stijgende brandstofprijzen. In 2006 moet volgens EU-richtlijnen 2 procent van alle Nederlandse brandstof bestaan uit `biobrandstof', zoals bio-ethanol. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Reportage over de Nederlandse Irakees die op de nominatie staat uitgeleverd te worden aan de VS, deel 2 van de serie `Nederland regeltjesland' en de uitslag van de presidentsverkiezingen in Suriname. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Proefkinderen. Reportage over de manier waarop officiële instanties in New York aan aids-bestrijding doen door kinderen uit kansarme wijken soms tegen de wil van de ouders in medicijnen te geven. Canvas, 20.00-20.50u.

The Case Against Saddam. Over de bewijzen, massagraven en beschuldigingen van genocide tegen het regime van Saddam Hussein. Om bewijsmateriaal in kaart te brengen, reizen onderzoekers naar Koerdistan. Discovery, 22.00-23.00u. en herhaling op zondag 24.00u.

Bewogen leven: Een dochter uit Ya'nan. Zoektocht van de jonge Chinese vrouw Haxia uit de afgelegen provincie Ya'nan naar haar biologische moeder die ze nooit heeft gekend. Canvas, 22.30-0.15u.

Karels keuze: Roermondse adel, een familie-epos. Een portret van de familie Fermont die zich met humor, muziek en handelstalenten door het leven slaat. Ned.2, 23.00-23.57u.

Piramide, het verhaal van een monument. Engelse documentaire over de grote piramide van Gizeh die al meer dan 4.000 jaar geldt als een van de grootste raadsels ter wereld. Een piramide die het hoogste gebouw op aarde was tot de Eiffeltoren in 1889 het licht zag. Ned.1, 23.15-0.10u.

KUNST

The world's most photographed: Marilyn Monroe. Aflevering uit een serie van veelgefotografeerde beroemdheden. Vanavond Marilyn Monroe die fotografie boven film verkoos, omdat de chaos op de filmset haar zenuwachtig en onzeker maakte. BBC2, 20.30-21.00u.

FILM

.Jalla! Jalla! (Josef Fares, 2000, Zweden). Regiedebuut van 23-jarige Zweedse Libanees is een multiculturele relatiekomedie over twee medewerkers van de plantsoenendienst: een impotente Zweed en een kleine Libanees (gespeeld door de broer van de regisseur) die zijn autochtone vriendin niet durft te introduceren bij zijn familie. Even charmant als onbeholpen. Ned.3, 20.23-22.00u.

Friends & Lovers (George Haas, 1999, VS). Claudia Schiffer speelde eerste substantiële filmrol in relatieklucht over vrienden tijdens skivakantie. Ook met Stephen Baldwin. Yorin, 20.30-22.30u.

Tough Guys (Jeff Kanew, 1986, VS). Kirk Douglas (1916) en Burt Lancaster (1913) spelen hoofdrollen in kinderlijke komedie over twee treinrovers die na dertig jaar gevangenis het moderne gebrek aan respect voor de ouderdom ondervinden. Voorspelbaar scenario mondt uit in obligate achtervolgingsscène, waarin het duo triomfeert met een nieuwe treinroof. Ook met Eli Wallach (1915). Veronica, 20.30-22.25u.

.The Opposite of Sex (Don Roos, 1998, VS). Regiedebuut van scenarist Roos (Single White Female) is een vileine komedie over een gemeen pubermeisje (Christina Ricci), dat politiek correcte opvattingen over homo's en verschillende soorten liefde aan haar laars lapt. Slimme constructie met voice-over speelt met de verwachtingen en de vooroordelen van de kijker. Canvas, 20.50-22.30u.

An American Werewolf in Paris (Anthony Waller, 1997, Engeland/VS/Luxemburg/Ned/Fr). Romantische griezelkomedie zou volstrekt mislukt zijn. Amerikaan Tom Everett Scott valt voor Parisiènne annex weerwolf Julie Delpy. Heeft niets van doen met de Amerikaanse weerwolf in Londen (John Landis, 1981). BBC1, 0.40-2.15u.

RADIO

Kunststof. Lifestylepublicist voor Elle en Quote, Yvo van Regteren Altena, vertelt over zijn boek Reizen zonder trekhaak, een verzameling reisverhalen over verwende reizigers. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomerfestival. Concert van Robert Palmer uit 1981 op het Belgische Torhout/Werchter. Met de nummers Bad Case Of Loving You, Best of Both Worlds, Can We Still Be Friends en Clues. Palmer overleed in september 2003 in een hotel in Parijs aan een hartaanval. Radio 2, 22.02-23.00u.

De beste radio van Nederland. Zie radio-vooraf. Morgen, 747AM, 10.02-12.00u.