Rechter schorst topman van rivaal ABN Amro

Topman Gianpiero Fiorani van Banca Popolare Italiana is gisteren voor twee maanden als bestuursvoorzitter geschorst door de rechtbank van Milaan. De rechtbank deed dat na een verzoek van het Italiaanse openbaar ministerie die de topman verdenkt van onwettige praktijken in de overnamestrijd met ABN Amro om de bank Antonveneta. De Nederlandse bank heeft meer dan 7 miljard euro over voor Antonveneta maar wordt daarbij tegengewerkt door de Italiaanse centrale bank en door tegenbiedingen van Popolare Italiana.

Vanochtend kwamen leden van de Italiaanse regering bijeen om zich te buigen over de positie van Antonio Fazio, de gouverneur van de centrale bank die voor het leven benoemd is. Zijn positie staat ter discussie door telefoongesprekken die hij met Fiorani voerde. Uit die gesprekken, die vorige week uitlekten, bleek dat de twee een vriendschappelijke relatie hebben.

Uit nieuwe citaten uit die telefoongesprekken, die vanochtend in Italiaanse media verschenen, blijkt Fiorani tegen Fazio te klagen over beurstoezichthouder Consob. Daarop zou Fazio hebben geantwoord ,,Ik regel dat wel''. Fiorani zegt in een ander telefoongesprek tegen de vrouw van Fazio over de positie van Fazio: ,,Ze werken hem eruit, Christina. Ze doen het. Er is iemand die hem eruit wil werken''.

Fiorani spreekt telefonisch tegen de Italiaanse financier E. Gnutti zijn zorgen uit over de ontwikkelingen binnen beurstoezichthouder Consob. De zakenpartners lijken een plan te hebben om de toezichthouder onder druk te zetten: ,,Het is noodzakelijk dat we beginnen met de bedreigingen'', zegt Fiorani. Het belang van circa 40 procent dat de rivaal van ABN Amro samen met zakenrelaties in Antonveneta heeft opgebouwd blijft geblokkeerd, zo besloot de rechter. De beslissingen van de rechter zijn een nieuwe tegenslag voor Popolare Italiana en indirect een opsteker voor ABN Amro. De Nederlandse bank zag haar bod van aanvankelijk 7,6 miljard euro vorig week mislukken, maar is nog altijd geïnteresseerd in een overname van Antonveneta.

portret Fazio pagina 15

www.nrc.nl archief

ABN Amro