Overname van Nedlloyd is nagenoeg afgerond

Bestuursvoorzitter Philip Green van containerrederij P&O Nedlloyd verwacht dat de overname van zijn bedrijf door het Deense Maersk binnen enkele weken definitief is afgerond.

Aandeelhouders hebben tot morgenmiddag de tijd om hun stukken aan te bieden bij Maersk. De Deense onderneming doet zijn bod van 2,3 miljard euro gestand als minstens 70 procent van de aandelen wordt aangemeld. Als de overname slaagt, ontstaat 's werelds grootste containerrederij met een marktaandeel van 17 procent. ,,Uit de respons van de aandeelhouders op het bod mag worden afgeleid dat de overname doorgaat'', verklaarde Green vanochtend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Zowel de Amerikaanse als Europese mededingingsautoriteiten hebben al ingestemd met de overname.

Zelf zal Green het integratieproces van P&O Nedlloyd binnen Maersk niet meer meemaken. De Deense rederij heeft het oog laten vallen op de 66-jarige Amerikaan Eric Sisco, die al 30 jaar hand- en spandiensten aan Maersk verricht, om de overname in goede banen leiden. Sisco zal als interim-voorzitter Green vervangen tot het bedrijf is geïntegreerd in Maersk. De 54-jarige Green krijgt een riante afkoopsom van 4,2 miljoen euro.

Tijdens de afgelopen aandeelhoudersvergadering van P&O Nedlloyd was er veel kritiek van de kant van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op de vertrekpremie van Green. Maar ook op zijn financiële man David Robbie en P&O Nedlloyd directeur Rutger van Slobbe. Zij zouden bij het aanmelden van hun aandelen voorkennis hebben gehad door kennis te nemen van een rapport van zakenbank J.P. Morgan, die P&O Nedlloyd voor 13 miljoen dollar heeft geadviseerd bij de overname. ,,Terwijl de overige aandeelhouders het moesten doen met informatie uit een krant van 1.85 euro'', zei VEB-directeur Peter Paul de Vries. De Vries verklaarde de opnameband van de vergadering te zullen opvragen en bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de `voorkenniszaak' aanhangig te maken. Maar Green toonde zich vanmorgen niet onder de indruk. ,,Ik ben me nergens van bewust.''

P&O Nedlloyd handhaafde vanochtend de enkele weken geleden uitgesproken verwachting dat het over het hele jaar een winst voor belasting zal behalen van ten minste 550 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat van P&O Nedlloyd kwam over het eerste helft van dit jaar uit op 213 miljoen dollar tegen 111 miljoen dollar in de eerste helft van 2004.