Negen kinderlijkjes zijn van verdachte

Een raadsel noemen de Duitse kranten het. Hoe kunnen negen kinderen geboren worden en verdwijnen zonder dat iemand dat merkt? Feit is dat zondag bij toeval negen babylijkjes werden gevonden bij een woning in het plaatsje Brieskow-Finkenheerd, in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg. Een 39-jarige vrouw die daar gewoond heeft, werd aangehouden.

Deze Sabine H., een 39-jarige werkloze, heeft nu verklaard dat de kinderen inderdaad van haar zijn. Maar hoe ze om het leven zijn gekomen weet ze niet, zei een officier van justitie. Sabine H. zei opgelucht te zijn dat ze is aangehouden. Ze zou de kinderen alleen, zonder medische hulp, ter wereld hebben gebracht. Van de laatste zeven geboorten herinnert ze zich bijna niets. Zodra ze weeën voelde, begon ze alcohol te drinken.

De familie en de ex-man van de vrouw zijn ,,geschokt'', aldus de officier van justitie. Duitse kranten die zich stortten op de levensloop van de verdachte, schrijven over relatieproblemen, drank en een moeizame familierelatie. Sabine H. zou uit een streng gezin komen. Ze trouwde jong, met een medewerker van de Stasi, de inlichtingendienst van de voormalige DDR, en ze werd snel zwanger. Het huwelijk werd verbroken en weer hersteld. Wie de vader van de kinderen is, is nog onduidelijk. Sabine H., aldus dagblad Die Welt, heeft ook vier kinderen die nog in leven zijn, drie oudere kinderen die in leeftijd variëren van 18 tot 21, en een kind van twee.

De verdachte kwam onlangs in contact met de jeugdbescherming. Na een klacht over geluidsoverlast kreeg zij bezoek van de politie. Sabine H. was onder de invloed van alcohol en jaar jongste dochter maakte een verwaarloosde indruk, meldt weekblad Der Spiegel op zijn website. Het kind werd daarop naar haar grootmoeder gebracht, en de politie meldde het voorval de jeugdbescherming.