Meer geweld tegen Londense moslims

In Londen is het aantal gevallen van verbaal en fysiek geweld tegen moslims en hun bezittingen sinds de zelfmoordaanslagen van vorige maand aanzienlijk toegenomen.

De Londense politie maakte gisteren bekend dat ze sinds de aanslagen van 7 juli 269 meldingen heeft ontvangen van zulke misdragingen. Dat is ruim zes keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen er veertig incidenten werden gerapporteerd. In de eerste drie dagen na 7 juli deden zich de meeste gevallen voor. De politie ontving toen 68 meldingen.

Het gaat vooral om beledigende opmerkingen aan het adres van moslims, maar ook om gevallen van agressie tegen moskeeën en huizen van moslims, waarbij de materiële schade overigens beperkt bleef. Ook andere minderheden, met name sikhs die soms voor moslims worden aangezien, ondervinden meer last dan voorheen. Leiders van de moslimgemeenschap wezen vooral met de beschuldigende vinger naar aanhangers van extreem-rechts, in het bijzonder de kleine maar actieve British National Party.

Hazel Blears, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, is begonnen met een reeks gesprekken met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap, om moslims gerust te stellen maar ook om te zien hoe islamitisch extremisme kan worden beteugeld.

Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat zich in Engeland en Wales samen de laatste jaren gemiddeld zo'n duizend racistische incidenten per week voordoen. De politie definieert als een racistisch incident elk geval waarbij een betrokkene het als zodanig ondervindt. Lang niet alle incidenten monden uit in vervolging.

In Liverpool zorgde afgelopen weekeinde een moord op een 18-jarige zwarte jongen voor veel onrust. De politie heeft twee blanke jongens, van 17 en 18 jaar, aangehouden en is nog op zoek naar een derde, de 18-jarige broer van profvoetballer Joey Barton, die bij Manchester City speelt. Barton riep gisteren zijn broer Michael op zich bij de politie te melden.