Kibbelende zussen

Oudere actrices klagen vaak dat er geen mooie, grote rollen voor hen zijn. In dat opzicht is het debuut van de Brit Charles Dance een goede uitzondering. Acteerkanonnen Dame Judi Dench (koningin in Shakespeare in Love, baas M van James Bond) en Maggie Smith (Zweinsteinprofessor in Harry Potter en de ultieme Britse aristocrate in tal van films) dragen Ladies in Lavender als de vrijgezelle zusters Ursula en Janet. Hun rust en vrede in een kustdorpje anno 1939 wordt verstoord als een drenkeling aanspoelt op hun strand. Het is een Poolse jongeling, Andrea (Daniël Brühl). Al revaliderend breekt hij het hart van Janet en vooral van Ursula. Wat volgt is een reeks meer of minder vermakelijke botsingen rond het ziekbed. Een jonge Duitse schilderes, aangelokt door Andrea's vioolspel, verstoort ruw de driehoeksverhouding. Het drama wordt kalm kabbelend opgediend, gespeeld op een nadrukkelijke manier die nooit doet vergeten dat we naar acteurs kijken en dat het dorpje na de opnames weer is schoongeveegd. Het is of de hele produktie op te zwakke batterijen loopt.

Ladies in Lavender. Regie: Charles Dance. Met: Judi Dench, Maggie Smith, Daniel Brühl, Natascha McElhone. In: 8 bioscopen.