Justitie: RAF-lid alsnog de cel in

Justitie in Nederland heeft Duitsland gevraagd om de voormalige Duitse terrorist Knut Folkerts op te pakken en de 20 jaar cel die hij in Nederland heeft gekregen voor de moord op de politieagent Arie Kranenburg alsnog uit te voeren. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vanochtend bevestigd.

Folkerts, indertijd een activist van de Rote Armee Fraktion, schoot in 1977 in Utrecht de brigadier Arie Kranenburg dood tijdens een schietpartij waarbij een tweede agent zwaar gewond raakte.

Nederland leverde Folkerts na zijn veroordeling uit aan Duitsland, waar hij terechtstond voor betrokkenheid bij de moorden op industrieel Hans Martin Schleyer en rechter Buback. Justitie in Nederland ging er toen van uit dat Folkerts in Duitsland levenslang zou krijgen. Folkerts werd in 1995 vervroegd vrijgelaten en is volgens de weduwe van Kranenburg meerdere keren in Utrecht gesignaleerd.

Het Nederlandse verzoek aan Duitsland om de 20 jaar cel alsnog te executeren, is mede gedaan op verzoek van de weduwe van Kranenburg. Volgens een woordvoerder van Justitie heeft de landsadvocaat daar twee weken geleden bij de Duitse autoriteiten om verzocht. Op het Nederlandse verzoek is nog geen reactie ontvangen.

De weduwe van Kranenburg noemt het ,,onaanvaardbaar'' dat de moordenaar van haar man inmiddels op vrije voeten loopt. ,,Op zijn voorarrest na, heeft hij nog geen dag in de cel doorgebracht voor de moord op mijn man.'' Via oud-collega's van de agent die bij de schietpartij zwaar gewond raakte, kwam ze er achter dat hij op vrije voeten is en met enige regelmaat Nederland bezoekt, en ook in Utrecht gesignaleerd is.

De weduwe trekt een vergelijking met de media-aandacht voor Mohammed B., die recent tot levenslang is veroordeeld. Ook Folkerts was een terrorist. ,,Terroristische daders moeten niet alleen veroordeeld worden in de rechtzaal. De opgelegde straf moet ook worden ingevuld. Anders blijkt ons rechtssysteem een wassen neus voor terroristen.''