Journalist gedood in zuiden van Irak

In de Iraakse havenstad Basra, in het overwegend door shi'ieten bevolkte zuiden van het land, is een Amerikaanse journalist gisteravond na zijn ontvoering door onbekenden geëxecuteerd. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Irak vanochtend bekendgemaakt. Volgens een zegsvrouw van een ziekenhuis in Basra was de journalist, Steven Vincent, drie maal in zijn borst geschoten. Zijn Iraakse hulp en vertaler heeft vier schotwonden en verkeert in kritieke toestand.

Gisteren en vandaag liep ook het aantal slachtoffers onder de Amerikaanse troepen in Irak verder op. Bij drie verschillende aanvallen in de beurt van Haditha, ruim 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bagdad, sneuvelden volgens een militaire woordvoerder in totaal 21 mariniers en een tolk. De afgelopen twee weken werden in Irak al ten minste 37 Amerikaanse soldaten bij gevechten en aanslagen gedood.

De in Basra omgebrachte journalist schreef op freelance basis voor gerenommeerde kranten en tijdschriften als de Wall Street Journal, The New York Times en de Christian Science Monitor, en hij was bezig met een boek over de geschiedenis van Basra. Eerder verscheen een boek van hem over het Irak na de Amerikaanse invasie. Juist afgelopen zondag publiceerde hij een opinie-artikel in The New York Times waarin hij zich kritisch uitliet over de groeiende dominantie van de conservatieve shi'itische geestelijkheid in Basra. Net zoals de Koerden de facto de baas zijn in het noorden van Irak, breiden de shi'ieten hun machtsbasis in het zuiden uit. Daarbij gaat het om relatief gematigde geestelijken maar ook om radicale groeperingen zoals de ,,oorlogszuchtige aanhangers'' van de rebelse geestelijke Moqtada Al-Sadr, schreef Steven Vincent in The New York Times.

Basra geldt als een relatief veilige stad. Maar eerder deze week kwamen in de stad twee Britse medewerkers van een particulier bewakingsbedrijf om het leven. In het zuiden van Irak zijn de Britse coalitietroepen gelegerd.