Jeugddetentie voor Haarlemse bende

Zeven leden van een allochtone jeugdbende zijn gisteren door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot maximaal vijf maanden jeugddetentie voor mishandeling en beroving van vooral blanke leeftijdsgenoten. De leider van de groep, een veertienjarige jongen van Iraakse afkomst, is bovendien veroordeeld tot twee jaar in een jeugdinrichting.

De overige zes bendeleden, in leeftijd variërend van dertien tot vijftien jaar, komen wegens aftrek van voorarrest nog deze maand vrij. De officier van justitie had straffen tot elf maanden jeugddetentie en gedwongen behandeling geëist.

De Haarlemse bende viel gedurende enkele maanden leeftijdsgenoten aan en beroofde hen van sigaretten en zakjes wiet. Hierbij werd veel geweld gebruikt. Een van de slachtoffers is nog herstellende van een hersenbloeding die hij opliep door een klap van een van de bendeleden. De politie arresteerde de zeven jongeren dit voorjaar.

De jongens zijn van Surinaamse, Marokkaanse, Koerdische, Iraakse en Tunesische komaf. De `Gekke Buitenlanders', zoals ze zich noemden, hadden het vooral gemunt op blanke jongeren. Volgens een Marokkaans bendelid waren de autochtonen een eenvoudiger doelwit omdat ze, in tegenstelling tot allochtonen, niet terugvochten en geen wraak namen.

Anders dan gebruikelijk werd de pers toegelaten bij de behandeling van de zaak, twee weken geleden. Normaal gesproken krijgen media geen toegang tot strafzaken tegen minderjarigen. Rechter R. Flohil zei dat hij het niettemin van belang vond dat de buitenwereld ziet wat er met deze jongens gebeurt.