Hechtenis Van den O. geschorst

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft de voorlopige hechtenis van een van de twee in juni opgepakte vrouwelijke terreurverdachten geschorst. Dat heeft een woordvoerster van het openbaar ministerie (OM) woensdag gezegd.

Volgens haar is het voorarrest van Martine van den O. ,,om persoonlijke redenen'' opgeschort. Het OM heeft zich daar niet tegen verzet. Verder wil justitie niet op de precieze redenen ingaan.

De Nederlandse vrouw werd kort na de arrestatie van terreurverdachte Nouredine el F. en zijn echtgenote Soumaya S. aangehouden. El F. had volgens justitie intensieve contacten met de vermeende leden van de zogenoemde Hofstadgroep.

De twee vrouwen kunnen een grote rol spelen in het proces rond de Hofstadgroep, zei officier van justitie K. Plooy vorige week tijdens een pro forma-zitting over deze groep. Beiden hebben volgens hem verklaringen afgelegd over de huiskamerbijeenkomsten die plaatsvonden in Den Haag, in oktober 2004. De vrouwen vertelden dat Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, erbij aanwezig was, evenals andere verdachten van de Hofstadgroep.

Opmerkelijk is volgens Plooy dat mannen en vrouwen in één kamer aanwezig waren. De vrouwen vertelden dat voor aanvang van zo'n bijeenkomst de simkaarten uit de mobiele telefoons werden gehaald om afluisteren moeilijker te maken. In de lessen werd niet direct opgeroepen tot de jihad, maar werd wel gezegd dat ongelovigen gedood moesten worden.