Gemarineerde looppoten

Niet iedereen kan gemarineerde rauwe tonijn eten op krokante aardappelchips met een garnituur van grapefruit, tomaat en eendenlever, om maar een gerecht te noemen waar sommigen de maaltijd mee aanvangen. Er zijn mensen die het met heel veel minder moeten doen thuis. Toch zien zij kans altijd zeer smaakrijke gerechten op tafel te zetten en van hun kennis van zaken kunnen wij nog wat opsteken. Van de kip die zij op de markt kopen, wordt alles benut tot en met de tenen van het dier toe. Van een hindoestaans-islamitische slager uit Suriname leerde ik hoe je `looppoten' – zoals hij de tenen van de kip noemt – kunt omtoveren tot een smakelijk knabbeltje. En dat gaat zo.

Bereiding: Spreid de kippentenen uit in een ruime ovenschaal en bestrooi ze met wat zout. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en snijd de knoflookhelften fijn. Strooi knoflook, ui en selderij over de looppoten. Vermeng de tomatenpuree met de soja en lepel dit over de kippentenen. Roer alles goed om zodat de tenen rondom met de marinade in aanraking komen. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de tenen 2 dagen in de ijskast marineren. Verwarm de oven voor op 200° C. Roer 1/2 dl water door de looppoten en de marinade en braad alles tezamen 55-60 minuten in de oven, of tot de poten gaar zijn en de marinade is ingedikt tot een lekker sausje. Serveer de looppoten lauwwarm als borrelhapje. Ze smaken goed bij een koud biertje. Het is de bedoeling dat ze uit het handje afgekloven worden; de kraakbeenstukjes kunnen opgegeten dan wel teruggelegd worden op een bordje.

Surinamers eten er rijst bij en een groente zoals kousenband, tajerblad of sopropo zodat ze een volledige maaltijd hebben. Looppoten zijn verkrijgbaar bij sommige kippenkramen op dagmarkten en ook wel eens bij islamitische slagerijen. Een A-poelier mag ze (naar eigen zeggen) niet verkopen omdat het als inferieure handel wordt aangemerkt door de branche. Welvaart is ook niet alles.

Morgen: visfilets met salsa.

    • Florine Boucher