`Geen twijfels over Van Grunsven'

Anky van Grunsven is in Duitsland beschuldigd van dierenmishandeling. Ze twijfelde over deelname aan het CHIO in Aken. ,,Natuurlijk moet ze komen'', stelt directeur Kemperman.

De oprechtheid van Anky van Grunsven in de paardensport is boven alle twijfel verheven. Dat stelt Frank Kemperman, directeur van 's werelds grootste concours, het CHIO van Aken. De amazone uit Erp had hem kort daarvoor gebeld met de vraag of ze er wel verstandig aan doet eind augustus weer in Duitsland te starten. Kemperman: ,,Natuurlijk moet ze komen.''

Kemperman, de Nederlandse baas van het Duitse evenement dat volgend jaar de Wereldruiterspeler organiseert, gelooft in de oprechtheid van de Olympisch kampioene: ,,Dat zij de afgelopen week bij het EK dressuur door een Duitse krant met dierenmishandeling in verband is gebracht is absurd. Beneden alle peil.''

Kemperman: ,,Van Grunsven heeft met Bonfire jarenlang aan de wereldtop gestaan. Dat dier is nu geloof ik 22 en ik heb het laatst nog zo fris als wat in de wei zien lopen. Dat beest is altijd fantastisch behandeld, dat kan niet anders. Anky heeft met zo'n vijftien verschillende paarden Grands Prix gelopen. Die paarden waren altijd in uitstekende conditie. Rivaliteit in de sport, zelfs tussen Nederland en Duitsland, dat hoort er bij. Maar dit gaat te ver.''

Desondanks pleit Kemperman voor meer toezicht: ,,Laat maar een paar geleerden vaststellen wat wel en wat niet kan tijdens trainingen. Misschien komen er dan wel zaken boven water waarvan we zeggen: Doe dat maar niet. Ga daar dan in alle redelijkheid en openheid over discussiëren. Als eerste concours ter wereld hebben wij in Aken een wellfare-manager aangesteld. Een bestuurslid dat met zijn werknemers er alleen maar op toeziet of de paarden wel goed worden behandeld. Dat toezicht geldt tijdens onze concoursen dag en nacht. Bij het minste of geringste vergrijp van een ruiter sturen we hem weg. Dat weet ook iedereen.''

Altijd kiest Kemperman de kant van het paard. ,,Als enige sport ter wereld werken wij met dieren. Daarom wordt er met een vergrootglas naar ons gekeken. En dat mag ook. Daarom steken we in Aken veel geld in de bodem, in het hindernismateriaal, in 24-uur per dag controle op het welzijn van het dier. Als het om het welzijn van het paard gaat, dulden wij niks. Daarover mag nooit een misverstand bestaan. Want natuurlijk zijn er in het verleden ook dingen gebeurd die niet konden.''

Maar Van Grunsven? ,,Voor haar staan alle deuren open. Als zij niet naar Duitsland komt betekent dat bijna het einde van de sport. Hier zijn de grootste wedstrijden, hier is het WK. Het kan niet zo zijn dat Van Grunsven niet meedoet. Bij deze editie houden we al een soort van generale voor de Wereldruiterspelen. Daarin speelt zij een grote rol. Gisteren nog heb ik gesproken met Isabell Werth, door de jaren heen Anky's grootste concurrente. Zij heeft hetzelfde standpunt als ik. Geen twijfels over Van Grunsven. Zo denkt heel Duitsland er over. Op één of twee mensen na, misschien.''