Echt de beste radio?

De naar (veel) luisteraars zoekende radiozender 747AM zendt deze maand onder de titel `de schoonheid van radio' door radiomakers Gijs Groenteman en Jelle Koolstra geselecteerde radioprogramma's uit. Elke dag tussen 10 en 12 uur worden opmerkelijke radioprogramma's in De beste radio van Nederland opnieuw uitgezonden. De selectie uit tachtig jaar radiohistorie wordt gecombineerd met recente producties. We horen legendarische stemmen, historische gebeurtenissen, schokkende ervaringen. Makers en hoofdrolspelers, voorzover nog in leven, blikken terug en geven commentaar.

Augustus is opgedeeld in vijf themaweken. Deze week aandacht voor amusement met morgen Molly uit 1970, de eerste drie kwartier van een marathonlezing van de Bloom-monoloog uit James Joyce's Ulysses door Anne Wil Blankers en het hoorspel Sprong in het heelal (aflevering: Mars slaat toe, 13 oktober 1957). Vrijdag volgt Paranormale zaken uit Het zwarte gat (22 maart 1992, met onder andere André Groote en Anton Paauwe) en Mannen van de radio, improvisaties van Hans Teeuwen en Pieter Bouwman.

Volgende week staat de documentaire en research centraal met Een angstig verlangen, De zaak Annie E., Argos over het fotorolletje van Srebrenica, De broncode, Rob Muntz: avonturier.

In de derde themaweek interviews van Barend en Van Dorp, Rik Felderhof, Wim Kayzer, Frénk van der Linden, Ischa Meijer, Martin Šimek en Tony van Verre. De vierde week belicht in het eerste uur de radio van de toekomst met doorgewinterde radio-interviewers die talenten van nu ondervragen. In het tweede uur volgen nominaties voor de RVU-radioprijs.

De laatste week gaat terug naar historische radio-uitzendingen met reportages over de waters- noodramp van 1953, het WK-journaal over de verloren finale tegen West-Duitsland in 1974, het laatste uur van Pim Fortuyn bij presentator Ruud de Wild en Desmet live met Theodor Holman, vijf uur na de moord op Theo van Gogh.

Op de website www.debesteradio.nl zijn alle uitzendingen terug te luisteren en worden elke dag de leukste fragmenten als podcasts (radio-uitzendingen in mp3-formaat) aangeboden. Klaas Drupsteen presenteert de uitzendingen.

De beste radio van Nederland, op werkdagen, 747AM, 10.02-12.00u., & www.debesteradio.nl