Chinees protest bij intrekken bod in VS

Het Chinese olieconcern CNOOC heeft zijn overnamebod op het Amerikaanse energiebedrijf Unocal ingetrokken. Het staatsbedrijf reageerde verbitterd en kwam met een harde veroordeling van het Amerikaanse verzet tegen de ongevraagde overname.

Het gaat om het hoogste Chinese bod dat ooit op een Amerikaans bedrijf is gedaan. Het vormde het voorlopig hoogtepunt in een reeks van recente Chinese bedrijfsovernames en mislukte pogingen daartoe, die begon met de aankoop van de computerdivisie van IBM door het Chinese Lenovo, in december vorig jaar.

,,CNOOC heeft actief overwogen zijn bod verder te verbeteren, en had dat ook gedaan als het politieke klimaat in de VS anders was geweest'', stelde het staatsbedrijf gisteren in een verklaring. CNOOC is voor 70 procent eigendom van de Chinese staat en heeft vermoedelijk ruggespraak gehad met de machthebbers in Peking over de intrekking van het bod.

Het bedrijf kwam met een harde veroordeling van de Amerikaanse opstelling, met name die van het Congres. ,,De ongekende politieke oppositie die volgde op de aankondiging van ons voorstel [...] was betreurenswaardig en niet gerechtvaardigd'', zei CNOOC.

Het Chinese bedrijf bood op 23 juni 18,5 miljard dollar (15,02 miljard euro) in contanten voor Unocal, 700 miljoen dollar meer dan een eerder bod in aandelen en contanten door het Amerikaanse olieconcern Chevron. De intrekking van het Chinese overnamebod kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Amerikaans-Chinese betrekkingen, zowel op economisch als op politiek terrein. Zo kan het een bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Amerika, in september, onder druk zetten.

achtergrond pagina 13