Belgische arts verdacht van moord na toedienen morfine

De Belgische justitie heeft afgelopen weekeinde een arts uit Oostende aangehouden op verdenking van moord op vijf dementerende bejaarden. De arts, die de beschuldiging ontkent, is na enkele dagen weer vrijgelaten.

De bejaarden stierven in de afgelopen drie jaar nadat de arts hun morfine had toegediend. Volgens de klacht heeft de arts de wettelijke regeling voor euthanasie niet nageleefd. België was na Nederland het tweede land met een euthanasiewet.

De aanhouding van de arts volgde na een klacht van bejaardenhuis Sint-Monica in Oostende waar hij werkte. ,,We hadden een vermoeden dat iets niet in de haak was'', aldus bestuurder Alex Daenekindt van het tehuis op het VTM-journaal. De uitleg van de arts was voor hem ontoereikend.

De arts heeft gezegd dat hij morfine toediende voor pijnbestrijding. Volgens het parket bestrijdt de arts dat het om een overdosis ging. Familieleden van de overledenen verklaarden tevreden te zijn met het optreden van de arts.

Volgens de bestuurder van het rusthuis kan van euthanasie geen sprake zijn geweest. Volgens de Belgische wet is euthanasie alleen mogelijk als patiënten daar uitdrukkelijk en schriftelijk om vragen. Bij dementerenden is dat onmogelijk. Ook moet een tweede arts worden geraadpleegd.

De Belgische euthanasiewet verschilt van de Nederlandse door de grotere rol voor palliatieve zorg. In de wet is een zogenoemde `palliatieve filter' ingebouwd, die inhoudt dat euthanasie niet is toegelaten als palliatieve zorg lijden voldoende kan verzachten. Volgens bestuurder Daenekindt ,,maakten de pijnbestrijding en psychosociale comfortmaatregelen euthanasie overbodig''.

Een commissie moet nu onderzoeken of de betrokken arts professioneel heeft gehandeld. Het Brugse parket wil dit onderzoek afwachten.