Applaus voor tennissponsor

Beleggers die tientallen miljoenen aan de failliete René van den Berg leenden, kunnen voorlopig fluiten naar hun geld. Toch blijven ze hem steunen.

De miljoenenbedragen vlogen door de rechtszaal: 50 miljoen euro, 80 miljoen, 125 miljoen. Hoeveel er nu precies zoek is en welk bedrag schuldeisers te vorderen hebben, blijft volstrekt onduidelijk. Toch barstte er bij diezelfde schuldeisers applaus los voor de failliete tennissponsor René van den Berg.

Twee keer greep Van den Berg de gelegenheid die hij van de rechter kreeg om zijn zegje te doen. Zijn zaak is de mogelijk grootst particuliere beleggingsfraude ooit. De oneliners van de man die al bijna twee weken in de Koepelgevangenis van Haarlem is opgesloten ontlokten een ovatie. ,,Uiteindelijk krijgt iedereen zijn geld terug'', en: ,,Ik doe het voor al die mensen, niet voor mezelf. Met alle anderen heb ik geen moer te maken.''

Voor het gerechtshof in Amsterdam diende gisteren het hoger beroep dat Van den Berg had aangespannen tegen zijn faillietverklaring van 15 juni. Ook vocht hij de gevangenschap aan waarom zijn curator op vrijdag 22 juni had gevraagd. De tweeënhalf uur durende zitting was het toneel van een felle discussie tussen curator Tony van Hees en Van den Bergs advocaat Klaus Vink.

De curator, die verklaarde dat de vorderingen door de ongeveer 1400 beleggers zijn opgelopen tot bijna 125 miljoen euro, blijft betwisten of de door Van den Berg beloofde uitbetaling, half september, er van komt. Over alle beleggingsprojecten, een omvangrijke grondpositie in Tsjechië en een kleinere in Turkije, bestaan ,,enkel mondelinge verklaringen''. De curator zegt zich alleen op feiten te kunnen baseren. ,,En die zijn er simpelweg niet''. Van den Berg heeft hem niet kunnen uitleggen hoe hij het geld uit de beleggingen terug krijgt. Hij heeft verklaard het opgehaalde geld, in totaal rond de 50 miljoen euro, te hebben overhandigd aan een vermogende Joegoslaaf die hij op een boot in de Spaanse badplaats Marbella had ontmoet. Deze man, genaamd Petrovic, zou het vervolgens gaan beleggen. Inmiddels zou de Turkse lap grond rond de 10 miljoen euro waard zijn, en de Tsjechische bezitttingen tussen de 70 en 80 miljoen. Van Hees: ,,Van deze man heeft hij alleen een telefoonnummer, waarop hij voor mij tot nu toe onbereikbaar is.''

Advocaat Vink hekelt het ,,welles-nietes-spelletje'' dat de curator speelt. ,,Als Van Hees mijn cliënt niet gelooft houdt het op. Ik ben ervan overtuigd dat Van den Berg de waarheid spreekt.'' Vink wil dat de rechter zijn cliënt de tijd gunt tot 15 september om zijn belofte waar te maken. ,,Dat zou de curator ook moeten doen.''

Van den Bergs tweede advocaat, Sander van Luijk, vindt dat de curator niet doet waarvoor hij is ingehuurd: de belangen van de schuldeisers dienen. ,,Zij hebben meer vertrouwen in Van den Berg.'' Dat blijkt ook uit de kaarten die Van den Berg in zijn cel ontvangt. Maar niet iedereen deelt die steun. Volgens curator Van Hees zijn veel gezinnen in financiële moeilijkheden gekomen, doordat zij zich in de schulden staken. Eén aanwezige belegger, die anoniem wil blijven, stak twee ton in Van den Berg en vindt nog steeds veel onduidelijk. ,,Ik heb niet meegeklapt.''

    • Philip de Witt Wijnen