Acht titels non-fictie op AKO-longlist

Op de longlist van de AKO Literatuurprijs, die op 14 oktober wordt uitgereikt, staan acht boeken die geen fictie zijn. Behalve biografieën van de natuurkundige Kamerlingh Onnes (door Dirk van Delft), de anatoom Frederick Ruysch (Luuc Kooijmans), de industrieel Anton Philips (Marcel Metze), de minnares van de schrijver Cesare Pavese(Arjen Mulder) en de schrijver E. du Perron (Kees Snoek) zijn ook drie andersoortige non-fictieboeken genomineerd: een geannoteerd dagboek van een 18de-eeuws kind (A. Baggerman en R. Dekker), Frank Westermans El negro en ik, dat eerder dit jaar de Gouden Uil won, en Annejet van der Zijls interculturele liefdesgeschiedenis Sonny Boy.

De jury van de AKO-prijs, die over anderhalve maand de shortlist bekend maakt, selecteerde verder romans van Abdelkader Benali, Aat Ceelen, Cherry Duyns, Anna Enquist, Arnon Grunberg (genomineerd met De joodse messias; vorig jaar winnaar met De asielzoeker), Gerrit Krol, Thomas Lieske, Patricia de Martelaere, Cees Nooteboom, Chaja Polak, Wanda Reisel, K.Schippers, Jan Siebelink en Tommy Wieringa. Opvallend is het ontbreken van het door de literaire kritiek enthousiast ontvangen Troost van Ronald Giphart.