100 mln voor The Shaq

De Amerikaanse basketballer Shaquille O'Neal heeft een lucratief nieuw vijfjarig contract afgesloten met zijn club Miami Heat. De 33-jarige ster zou in die periode 100 miljoen dollar (81,2 miljoen euro) moeten verdienen. De center speelde afgelopen seizoen voor het eerst bij de NBA-club uit Miami. Daarvoor was `The Shaq' actief voor de Los Angeles Lakers, met wie hij drie keer NBA-kampioen werd. Met ruzie vertrok hij ruim een jaar geleden in Los Angeles. Vooral de samenwerking met Kobe Bryant viel hem daar zwaar.

O'Neal (schoenmaat 56) leidde Miami Heat afgelopen seizoen naar de eerste plaats in de Eastern Conference. Daarna liep hij een dijbeenblessure op, Miami slaagde er niet in door te dringen tot de play-off-finale van de NBA. In de finale van de Eastern Conference verloor de club uit Miami van titelverdediger Detroit Pistons. Die ploeg verloor de finale van de play-offs van de beste club uit het westen van het land, San Antonio Spurs.

,,We hebben een van de meest dominante spelers uit de geschiedenis van het basketbal voor langere tijd vastgelegd als lid van de Heat'', zei een trotse voorzitter en oud-coach, de flamboyante Pat Riley.

Het contract van O'Neal bij Miami Heat liep nog een jaar door. Volgend jaar zou hij 30,6 miljoen dollar gaan verdienen. Nu zijn contract is opengebroken toucheert hij de komende vijf jaar twintig miljoen dollar per jaar.