Ziekenhuizen weren vaker zieke toeristen

Nederlandse patiënten die in het buitenland in een ziekenhuis zijn opgenomen, worden door Nederlandse ziekenhuizen steeds vaker geweigerd.

Hulporganisatie ANWB zegt voor iedere patiënt die moet worden overgeplaatst gemiddeld twintig tot 25 ziekenhuizen te bellen, alvorens diegene wordt toegelaten. ,,Het wordt door de jaren heen steeds lastiger om patiënten geplaatst te krijgen'', aldus een woordvoerder.

Het gaat volgens de ANWB om ,,enkele tientallen'' patiënten per jaar die moeten worden overgeplaatst. Dat zijn Nederlanders die in het buitenland een ongeluk krijgen of zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Zodra ze zijn aangesterkt, kunnen ze naar een Nederlands ziekenhuis worden overgebracht. Maar patiënten die eenmaal in een ziekenhuis in een ander land opgenomen zijn geweest, worden door Nederlandse ziekenhuizen automatisch als MRSA-verdachten aangemerkt. Patiënten die worden verdacht van deze bacterie, of deze bij zich dragen dienen geïsoleerd verpleegd te worden. In het UMC Utrecht bijvoorbeeld liggen jaarlijks honderd patiënten hiervoor in quarantaine. Van hen is 4 à 5 procent daadwerkelijk besmet. Voor de toelating en verpleging van deze patiënten zijn landelijk protocollen ontwikkeld, maar niet alle ziekenhuizen hebben voldoende capaciteit.

De ANWB zegt in eerste instantie ziekenhuizen in de woonplaats van de patiënt te bellen, en vervolgens de ziekenhuizen in cirkels om die woonplaats heen. ,,Voor patiënten die in het zuiden van het land wonen komen we vaak in België terecht. Daar hebben ziekenhuizen ook vaak een minder streng MRSA-protocol.''

De MRSA-bacterie is voor gezonde mensen geen ernstige bedreiging. MRSA staat voor meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De bacterie heeft de eigenschap verworven om een reeks van antibiotica te binden en onwerkzaam te maken.

Daarmee is het nog niet direct een levensbedreigende bacterie. Staphylococcus aureus is in feite een gewone bewoner van menselijke huid en slijmvliezen. Dringt hij door de huid dan kan hij bijvoorbeeld steenpuisten veroorzaken. Het afweersysteem voorkomt meestal dat hij dieper binnendringt. Maar bij zieke mensen die zijn geopereerd, of die gevoed worden of medicijnen krijgen via katheters kan de bacterie massaal in de wond binnendringen en flinke, zelfs levensbedreigende infecties veroorzaken.