Veel werk voor 2.000 euro voordeel

Zelf een auto importeren uit andere land van de Europese Unie met lagere prijzen-vóór-belastingen dan Nederland brengt veel werk met zich mee. Een beknopte handleiding:

Zoek de lijst met prijzen op de website van de Europese Unie, te vinden via de website www.nrc.nl. Kijk of het model van uw voorkeur elders goedkoper is. Nota bene: voor sommige merken zijn er helemaal geen prijsverschillen, omdat de fabrikanten slechts één `kale' verkoopprijs hanteren.

Bestel de auto bij een buitenlandse dealer. Als u de auto niet op kenteken laat zetten, hoeft u in het betreffende buitenland geen belasting te betalen.

U vervoert de auto (of laat hem vervoeren) met een oplegger naar Nederland. In sommige EU-landen is het mogelijk een tijdelijk kenteken te krijgen en de auto zelf naar Nederland te rijden.

Laat de auto keuren bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). De wachttijden verschillen per keuringsstation van één tot vier weken (zie www.rdw.nl). De kosten van de zogeheten `zichtkeuring', de tenaamstelling, verwijderingsbijdrage en de kentekenplaten bedragen ongeveer 150 euro.

Bij het RDW-keuringsstation rekent u vervolgens de verschuldigde autobelasting BPM en de BTW af. De BPM wordt geheven over de `kale' prijs die in Nederland voor uw auto geldt. Wat betreft de BTW is er wél een klein voordeel: deze omzetbelasting wordt geheven over de buitenlandse factuur.

Uw voordeel? Neem een Volkswagen Golf. Deze auto is in Denemarken vóór belasting 2.028 euro goedkoper dan in Nederland. Daar komt nog een BTW-voordeel van 385 euro bij, samen 2.413 euro. In mindering op dit bedrag komen de transport- en keuringskosten. Het nettovoordeel van uw inspanningen bedraagt dus zo'n 2.000 euro.

Voor het importeren van gebruikte auto's gelden andere regels. Hoe ouder de auto hoe minder BPM verschuldigd is over de importauto: na twee jaar een korting van 47 procent. Dat kan fors schelen bij jonge occasions uit het duurdere segment, zeg een BMW-5 serie, een Audi A6 of een Mercedes E-klasse. Vorig jaar zijn er 70.000 auto's geïmporteerd, vooral occasions.