Uitgeverij Rothschild & Bach herrijst

Rothschild & Bach. Dat is de naam van de nieuwe uitgeverij van Oscar van Gelderen, die onlangs de overstap maakte van PCM-uitgeverij Vassallucci naar de Foreign Media Group (FMG). Verschillende Vassallucci-auteurs blijken Van Gelderen te volgen, onder wie Khalid Boudou (Het schnitzelparadijs, volgende maand als verfilming in de bioscoop) en Thé Lau (bekend van de band The Scene). Ook de succesvolle debutante Helen Walsh (Millie, 2005) brengt er voorjaar 2006 haar nieuwe roman uit. Jongerenclub Spunk en het Crossing Border Festival krijgen er imprints.

De naam Rothschild & Bach werd al eens eerder voor een uitgeverij gebruikt. Begin jaren negentig gaf theaterregisseur en danser Jan Ritsema onder dezelfde naam vijftien titels uit, waaronder het officiële debuut van Arnon Grunberg (De dagen van Leopold Mangelmann, 1993) en dat van vertalers Bindervoet en Henkes (Autobiografie van een polemist, 1990). Vanuit Wenen laat Ritsema weten ,,blij verrast'' te zijn met de keuze van Van Gelderen. Ritsema ziet uitgeven als ,,een combinatie van kunst en geld, zoals galeries dat ook zijn. Rothschild – een bekende bankiersfamilie – en Bach – een vermaard doch armlastig componist – symboliseren die combinatie voor mij.''

Van Gelderen vindt de naam Rothschild & Bach ,,classy en humoristisch''. ,,Je denkt meteen dat we twaalf vestigingen hebben, waaronder eentje in Singapore.'' De verwijzing naar de joodse bankiers getuigt voor Van Gelderen, die bij Vassallucci de Jiddische Bibliotheek opzette, van gezonde zelfspot. Of Arnon Grunberg, van wie Van Gelderen in 2004 De joodse messias uitbracht, `weer' zal publiceren bij Rothschild & Bach, wil Van Gelderen niet kwijt. ,,Hij is nu bezig aan een roman voor zijn vaste uitgever Nijgh & Van Ditmar.''