Twee man vast voor liquidatie Van Dam

De politie van de regio Kennemerland heeft begin juli vier mannen aangehouden in het onderzoek naar de liquidatie van Gijs van Dam jr. De aanhoudingen zijn nu bekend geworden. Twee van hen zitten nog vast. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd.

De 37-jarige Van Dam werd in mei vorig jaar voor zijn villa in Zandvoort door een onbekende man door het hoofd geschoten en overleed later in het ziekenhuis. Van Dam, die na een eerdere aanslag in 2002 in een rolstoel was beland, werd op dat moment door zijn vriendin in de auto geholpen.

De politie wil in het belang van het onderzoek niet zeggen waar de mannen van verdacht worden en waar ze zijn aangehouden.

Van Dam jr. is de zoon van Gijs van Dam senior. Die behoorde in de jaren zeventig en tachtig tot de grote hasjhandelaren in Amsterdam en leverde onder andere aan de organisatie van de in 1991 vermoordde Klaas Bruinsma.

Van Dam senior werd een aantal keer veroordeeld voor drugshandel. Zijn zoon werd midden jaren tachtig bekend toen hij werd ontvoerd en van zijn vader acht miljoen gulden losgeld werd geëist. Hij kwam uiteindelijk vrij zonder dat zijn vader geld had betaald. De ontvoerders werden gepakt en kregen vier jaar cel.

Tegen de Amsterdamse televisiezender AT5 zei Van Dam senior gisteren dat zijn zoon een maand voor de eerste aanslag door de recherche gewaarschuwd was dat criminelen een aanslag op hem wilden plegen. Ook heeft zijn zoon een week voor zijn dood tegen hem het vermoeden uitgesproken dat zijn contacten met twee Joegoslavische criminelen wel eens de reden voor de eerste aanslag heeft kunnen zijn, zei Van Dam senior gisteren.