Tropenjaar voor de man met drie petten

PSV presenteerde zich gisteren aan het publiek. Guus Hiddink gaat een tropenjaar tegemoet. Behalve technisch directeur en hoofdtrainer van PSV is hij bondscoach van Australië.

Het zijn drukke dagen voor de 59-jarige Guus Hiddink. Als technisch directeur van PSV is hij al weken in de weer om Salomon Kalou van Feyenoord los te weken. Vorige week deed de Eindhovense club voor de derde keer en nog altijd tevergeefs een bod op de Ivoriaanse rechteraanvaller. Als hoofdtrainer van PSV moet Hiddink vertrokken spelers als Mark van Bommel, Ji Sung Park en Johann Vogel doen vergeten en nieuwe aanwinsten als Timmy Simons, Mika Väyrynen en Osmar Ferreyra in de ploeg passen. En als adviseur c.q. bondscoach van Australië zal Hiddink de komende maanden alles in het werk moeten stellen om voor het eerst in 32 jaar met het land kwalificatie voor het WK af te dwingen.

Hiddink blijft er zelf nuchter onder. Op de vraag of het te druk voor hem gaat worden, reageert de in een rood trainingspak gestoken oefenmeester kalmpjes. ,,Ach, zo blijf ik van de straat'', zegt hij met een glimlach op de lippen. PSV-voorzitter Rob Westerhof maakt zich er ook met een grap van af. ,,Andere trainers zijn soms ziek. Hiddink wil niet ziek zijn. Nou, dan maar dit'', zeg Westerhof over de constructie die Hiddink destijds met de vorige voorzitter, Harry van Raaij, heeft afgesproken.

Volgens Westerhof kunnen PSV en Australië ook van elkaar profiteren als plaatsing voor het WK wordt afgedwongen. Zo zijn er plannen om een kantoortje van de Australische bond te openen in het stadion van PSV en zou de nationale ploeg oefenduels kunnen spelen in Eindhoven.

Tijdens de lunch legt Hiddink zijn beweegredenen uit. De oud-bondscoach van Oranje en Zuid-Korea wil nu eenmaal graag op een WK actief zijn. Zowel in 1998 als in 2002 stond Hiddink met een nationale ploeg in de halve finales. Een mooier podium is er niet voor een voetballiefhebber als Hiddink.

Vorige maand kon hij in Zuid-Korea herinneringen ophalen. PSV bereidde zich daar voor op het nieuwe voetbalseizoen. De Eindhovenaren wonnen de zogenoemde Peace Cup niet, maar Hiddink is er nog net zo populair als voorheen. ,,Ik dacht dat het na een paar jaar allemaal wel minder zou worden'', stelt Hiddink in het Philips Stadion. ,,De mensen in Zuid-Korea zijn nog steeds zeer enthousiast. Ze zijn me nog altijd dankbaar. Het is leuk om te zien dat ik ze blij heb kunnen maken.''

Hiddink is inmiddels aan een nieuwe missie begonnen. Terwijl PSV vorige maand uit Zuid-Korea zonder hoofdtrainer naar Eindhoven terugkeerde, vloog de `wereldburger uit Varsseveld' door naar Australië. In Sydney werd Hiddink gepresenteerd als `de verlosser' die oud-voetballer Frank Farina opvolgt als bondscoach van het nationale elftal. Als trainer van PSV had Hiddink dezelfde Farina in 1988 bijna onder zijn hoede gehad, maar destijds werd van zijn komst afgezien toen Romário gehaald kon worden. ,,Ik heb met Farina gesproken'', zegt Hiddink. ,,Hij wenste me veel succes.''

De Nederlandse coach is zich ervan bewust dat het moeilijk zal worden om zich te plaatsen met Australië. Op weg naar het WK 2006 moet eerst nog worden afgerekend met de Solomon-eilanden, waarna een dubbele ontmoeting volgt met de nummer vijf van Zuid-Amerika. Op de data die door de wereldvoetbalfederatie FIFA aangewezen zijn voor interlandvoetbal zal Hiddink het roodwit van PSV verruilen voor het groengeel van Australië. Zo zal hij medio deze maand met de nationale ploeg een trainingskamp beleggen in Hoenderloo, terwijl PSV dan even onder leiding zal staan van de assistenten Fred Rutten en René Eijkelkamp.

De komende maanden zal dezelfde constructie zich een paar keer herhalen. Zo wil Hiddink in september zelf op de bank zitten bij de duels met de Solomon-eilanden (,,niveau Varsseveld''), belegt hij in oktober op de Veluwe weer een trainingskamp om in november in twee cruciale wedstrijden tegen waarschijnlijk Colombia een plaats op het WK veilig te stellen. Op het zelfde moment hoopt hij met PSV aan kop van de eredivisie te staan en een ronde verder te zijn in de Champions League.

Volgens Hiddink moet Australië lering trekken uit de laatste mislukte poging om het WK te bereiken. Vier jaar geleden delfde het land het onderspit in een dubbele ontmoeting met Uruguay. In Montevideo werden de Australiërs vanaf het moment dat ze voet op Zuid-Amerikaanse bodem hadden gezet dwars gezeten. Na een 1-0 overwinning in Australië ging het land in Uruguay met 3-0 ten onder. ,,Australië was compleet geïntimideerd'', stelt Hiddink vast. ,,Bagage was weg, de spelers werden bestookt bij het hotel. Dat moeten we nu voorkomen.''

Hiddink heeft drie doelstellingen: Kalou halen, kampioen worden en zich plaatsen voor het WK. Het wordt een druk jaar voor `de man met drie petten'.

    • Koen Greven