Thomas Tallis

De Engelse componist Thomas Tallis, waarschijnlijk geboren in 1505, viert dit jaar zijn vijfhonderdste verjaardag en krijgt met de cd XL een bijzonder cadeau van het Rundfunkchor Berlin. XL, met werken voor groot koor, is een eerbetoon aan de componist van Spem in alium. Het beroemde en monumentale motet voor veertig solo-zangers is hèt bewijs voor het hoge niveau van de Engelse koorcultuur in de 16de eeuw, en krijgt hier een eigentijds pendant in het koorwerk XL van Antony Pitts (1969).

Spem in alium heeft veel getalssymboliek (de veertigste stem valt in maat 40 in) en is wellicht gecomponeerd voor de 40ste verjaardag in 1573 van koningin Elisabeth (1533-1603). Het krijgt hier met de super-audiotechniek een fabuleus transparante uitvoering, waarbij men de veertig zangers individueel lijkt te horen.

Prachtig geprogrammeerd is de overige polyfone muziek van Purcell, Harvey, Nystedt en Kodaly, tussen twee uitvoeringen van het gregoriaanse Veni creator spiritus. Bijzonder is Dieter Schnebels koorversie van Contrapunctus I uit Bachs Die Kunst der Fuge, ook in de originele vorm te beluisteren.

XL van Pitts klinkt extatisch, in het eerste deel `Expectans' soms onwaarschijnlijk hoog. Het is een extrapolatie van Tallis en een fusie met het Miserere van Allegri. De twee andere delen blijven met een al te drukke koordiscussie ver van Tallis' etherische spiritualiteit.

XL: Rundfunkchor Berlin o.l.v. Simon Halsey. Harmonia Mundi HMC 801873

    • Kasper Jansen