Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Een reclamemaker, psycholoog en schrijver van een boek over de voormalige Bescherming Bevolking discussiëren over de vraag of er net als in Groot-Brittannië een campagne moet komen om Nederlanders voor te bereiden op een terroristische aanslag. Verder een portret van de wijk in Leeds waar de jonge verdachten van de bomaanslagen in de Londense metro en bus vandaan komen. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Onder meer een portret van de omstreden Surinaamse presidentskandidaat Rabin Parmessar. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Reconstructie van de strijd in Noord-Ierland naar aanleiding van de belofte vorige week donderdag van de IRA om wapens definitief neer te leggen. De oud-IRA-leiders Gerry Adams en Martin McGuinness vertellen over de onderhandelingen met de Britse regering. Na meer dan dertig jaar gewapende strijd met 3.700 slachtoffers zou er een einde aan de strijd komen. Ned.3, 20.55-21.30u.

Vriend en vijand. Vierde deel over vijandsbeelden gaat over de arme bewoners van Crooswijk in Rotterdam wier huizen worden gesloopt om plaats te maken voor woningen voor hoger opgeleiden. De huurders worden naar buitenwijken verbannen. Ned.1, 23.10-23.50u.

CONSUMENT & KUNST

Keuringsdienst van waarde. Derde van vijf afleveringen met hoogtepunten uit het vorig seizoen met nieuw materiaal. Vanavond gaat het over de vrouwen van de pastasausen van het merk Bertolli. Maar zijn die vrouwen er wel? Ned.3, 21.30-22.00u.

Meesterwerken. In deze serie over hoogtepunten uit de kunsthistorie aandacht voor De derde mei 1808 van Francisco Goya, hofschilder van de Spaanse koninklijke familie. Hij schilderde het doek in 1814 om de opstand tegen Napoleon te herdenken. Het is het eerste werk dat oorlogsslachtoffers centraal stelt. Canvas, 22.45-23.35u.

FILM

.Prizzi's Honor (John Huston, 1985, VS). Hustons pastiche van de maffiafilm met een amusante rolbezetting – Jack Nicholson, Anjelica Huston, Kathleen Turner – en een feilloze intrige, waarin oliedomme moordenaar in dienst van de familie Prizzi voor vrouwelijke freelance-collega valt. RTL5, 20.30-22.55u.

Color of Night (Richard Rush, 1994, VS). Psychologische thriller wekt onbedoeld de lachlust. Getraumatiseerde psychiater Bruce Willis neemt de praktijk van een vermoorde collega over. SBS6, 20.30-23.20u., onderbroken door Hart van Nederland.

Stuntnacht (Johan Timmers, 2005, Ned.). Slot van een serie films met vanavond Johan Leysen als leraar op een middelbare school en mentor van de hevig gepeste Dirk-Jan. In de stuntnacht als afsluiting van het schooljaar wordt Dirk-Jan (Sam van Gool) in kritieke toestand in de gymzaal gevonden en naar het ziekenhuis vervoerd. Leysen moet de politie uitleggen hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen. Ned.1, 23.10-23.50u.

The Poseidon Adventure (Ronald Neame, 1972, VS). Destijds populaire rampenfilm over gekapseist cruiseschip. Met Gene Hackman, Ernest Borgnine, Shelley Winters. RTL5, 22.55-1.00u.

A Smile Like Yours (Keith Sampals, 1997, VS). Hopeloos geval struikelt over eigen seksistische vooroordelen en wordt geafficheerd als `romantic comedy'. Parfumfabrikant Greg Kinnaer en architecte Lauren Holly kunnen maar geen kinderen krijgen. Leidt tot ergernis en bijna-overspel. Vrijwel weggesneden bijrol van Shirley MacLaine als aimabele schoonmoeder. BBC1, 1.10-2.45u.

Vénus Beauté (institut) (Tonie Marshall, 1999, Fr). Met Césars onderscheiden, mijmerend drama over de moeizame liefdesrelaties en de angst voor ouderdom van drie schoonheidsspecialistes onder wie Nathalie Baye en Audrey (Amélie) Tautou. BBC2, 1.20-3.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de Vlaamse schrijver Geert van Istendael over zijn nieuwe boek Mijn Nederland, een verzameling artikelen, invallen en lemma's die zich laat lezen als een eigenzinnig woordenboek. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met pianist Wim van Dullemen en producer en bandleider Gert Jan Blom over het oeuvre van Georg Ivanovitsj Gurdjieff, een Russische goeroe die zich rond 1900 in Parijs vestigde. In het tweede uur een aflevering in een serie gesprekken met Gerard Reve uit 1974. En in het laatste o.a. cultuurfilosoof Lieven de Cauter over zijn boek De Capsulaire Beschaving Over de stad in het tijdperk van de angst. 747AM, 20.02-23.00u.