Startsalaris academici stijgt door herstel

De arbeidsmarkt trekt aan en het zijn vooral de beginnende academici die daarvan profiteren. Hun startsalarissen zijn de eerste helft van dit jaar met gemiddeld honderd euro gestegen, terwijl dat van de startende HBO-ers vrijwel gelijk bleef. Dat meldde consultant De Breed & Partners gisteren op basis van onderzoek onder vijfhonderd pas afgestudeerden.

,,Niemand krijgt wat hij vijf jaar geleden zou hebben verdiend'', zegt consultant B. van de Haterd van het bedrijf ,,maar de arbeidsmarkt trekt aan, ook voor starters''. De gemiddelde HBO-er verdient als hij begint 1.988 euro bruto (en zonder toeslagen) in 2005, tegenover 1.985 in 2004. Het startsalaris van een academicus steeg van 2.155 euro bruto gemiddeld in 2004 tot 2.250 euro in 2005.

De stijging van het academische startsalaris in combinatie met een stagnerend HBO startsalaris is een trendbreuk ten opzichte van de laatste twee jaar, zegt Van de Haterd. Het verschil tussen HBO en academische startsalarissen neemt hierdoor weer toe, terwijl het de laatste twee jaren juist kleiner werd. ,,Bedrijven hebben weer meer geld beschikbaar om functies met hoge opleidingseisen in te vullen. De academici profiteren daar het eerst van'', zegt Van de Haterd. Hij sluit niet uit dat ook de salarissen van HBO-ers het komende half jaar gaan stijgen.

Er zijn nog altijd groot verschillen tussen verschillende sectoren. Juridische starters zoals advocaat-stagiairs voeren zoals altijd de lijst aan, met een gemiddeld maandsalaris van 2.350 euro bruto, terwijl ingenieurs gemiddeld matig beloond worden. Kwaliteitscontroleurs beginnen met 1.950 euro bruto.