Staalbank zet medewerker op non-actief

Staalbankiers heeft een van haar medewerkers gisteren met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld in verband met mogelijke betrokkenheid bij de vermeende voorkenniszaak rond vastgoedhandelaar Ed Maas.

De medewerker, een senior beleggingsadviseur, zou in maart 2002 telefonisch overleg hebben gevoerd met Maas in de periode waarin, zo stelt Staal in een persbericht, de bestuursvoorzitter van vastgoedfonds VHS ,,transacties heeft geregisseerd''.

Het onderzoek naar handel met voorkennis loopt sinds 2003. Staalbankiers ontsloeg toen, na eigen onderzoek, twee andere medewerkers van de bank vanwege betrokkenheid bij ongeoorloofde handel in aandelen VHS. Maas zou zich persoonlijk hebben bemoeid met de opbouw van een pakket aandelen door de Wassenaarse vastgoed- en vleeshandelaar Eddy de Kroes. Staalbankiers verbrak de relaties met Maas en VHS en meldde de verdachte transacties bij beurstoezichthouder AFM.

In april 2004 deed AFM vervolgens aangifte tegen Maas bij het openbaar ministerie. Vanaf begin dit jaar geldt Maas officieel als verdachte. Dat was reden voor AFM om de positie van Maas als bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde vastgoedfonds VHS ter discussie te stellen. Maas kondigde hierop aan het bedrijf van de beurs te halen.

Sinds begin juni richt het onderzoek zich ook op Staalbankiers. Toen deed justitie een inval op het hoofdkantoor van de bank in Den Haag. Daarbij werd een deel van de administratie in beslag genomen. Persofficier Speijer zei kort na de inval op korte termijn aanhoudingen te verrichten, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Of de nu op non-actief gestelde medewerker verdachte in de zaak is kon een woordvoerder vanochtend niet zeggen. Het dagblad De Telegraaf citeerde vanmorgen uit het bewuste telefoongesprek van de bankmedewerker en Ed Maas. Daaruit zou blijken dat Maas in 2002 bezig was de koers van VHS te manipuleren. In het gesprek met de bankier zegt Maas dat hij de koers van het aandeel VHS ,,op 16'' gaat zetten. Dit om aandeelhouder De Kroes onder druk te zetten. De Kroes zou onder de notarieel vastgelegde afspraak uit willen om aandelen VHS voor een koers van rond de 18 euro te kopen.

De advocaat van Maas, Oscar Hammerstein, laat weten de bandopname van het telefoongesprek ,,tot vandaag niet te kennen'', en wil er niet inhoudelijk op reageren. Wel is volgens hem duidelijk dat ,,Staal heel bewust delen uit het dossier hebben gelekt naar De Telegraaf. Dat is voor een bank ongehoord.'' Over twee weken dient een civiele procedure van Maas tegen Staalbankiers, waarin hij een schadevergoeding eist van 10 miljoen euro.