SPLA tracht geweld te beteugelen

De voormalige Soedanese rebellenbeweging SPLA probeert de golf van geweld in Soedan een halt toe te roepen die gisteren volgde op de dood van haar leider John Garang.

De voormalige rebellenbeweging riep gisteren op tot kalmte, verklaarde dat er geen opzet zat achter het helikopterongeluk waarbij Garang zaterdag om het leven kwam en benoemde Salva Kiir tot opvolger van Garang.

Uit woede over de dood van Garang gingen duizenden Zuid-Soedanezen gisterochtend de straten van de hoofdstad Khartoum op. Ze staken auto's in brand, vielen landgenoten van Arabische afkomst aan en plunderden hun winkels. Aan het einde van de dag bleken er meer dan twintig doden te zijn gevallen. Ook vanochtend kwam het in de buitenwijken van de Soedanese hoofdstad weer tot gewelddadige botsingen.

In Juba, de grootste stad in het zuiden, vielen gisteren eveneens ruim twintig doden. Ook in de zuidelijke stad Malakal kwam het tot rellen.

Rebecca, echtgenote van wijlen Garang, zei gisteren in een verklaring: ,,Als de Soedanezen van hem hielden, dan moeten ze nu kalm blijven en zijn visie verder uitdragen.'' Rebecca benadrukte dat alles er op wijst dat haar man omkwam door een ongeluk en niet door een samenzwering. De SPLA liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Ook bij de regering in Khartoum is de dood van Garang als een zware slag aangekomen. President Bashir en zijn rechterhand Ali Osman Taha rekenden op Garang om het niet algeheel geaccepteerde vredesverdrag tot uitvoering te brengen. Tussen Garang en Taha die het akkoord vorig jaar uitwerkten, was een sterke vertrouwensrelatie gegroeid.

Onder buitenlandse vredesstichters bestaat vrees dat door het wegvallen van Garang het moeizaam bereikte akkoord in gevaar komt. Amerika zond gisteren twee hoge diplomaten naar het gebied. De VN-topman in Khartoum, de Nederlandse oud-minister Jan Pronk, sprak gisteren zijn verwachting uit dat het vredesakkoord stand zal houden.

Alleen aan de kant van de Noord-Oegandese rebellengroep Verzetsleger van de Heer (LRA) blijkt grote vreugde te bestaan over de dood van Garang. Het LRA vecht in het noorden van Oeganda en het zuiden van Soedan.

Hoofdonderwerp van het bezoek zaterdag van Garang aan de bevriende Oegandese president Museveni was om een gemeenschappelijke Soedanees-Oegandese strijdmacht te vormen die een offensief tegen het Verzetsleger van de Heer moet beginnen.