Rechter Rome rekt uitlevering

Het uitleveringsproces van de in Rome opgepakte verdachte van de aanslagen in Londen heeft vertraging opgelopen. Het Verenigd Koninkrijk heeft om uitlevering van deze 27-jarige Ethiopiër gevraagd, maar volgens een Italiaanse onderzoeksrechter is het uitleveringsverzoek van Groot-Brittannië niet compleet. Dit schrijven verschillende Britse kranten vandaag.

Onderzoekers van Scotland Yard die naar Rome zijn afgereisd hebben nog niet met de verdachte Hussein Osman, alias Hamdi Isaac, kunnen spreken. Osman werd vrijdagavond in Rome opgepakt door de Italiaanse politie. Hij gaf zich bij zijn arrestatie meteen over, dit weekeinde heeft hij bekend betrokken te zijn geweest bij de mislukte aanslagen in Londen op 21 juli. Hij zou de bom op metrostation Sheperd's Bush hebben achtergelaten.

Volgens de Italiaanse advocate van de verdachte is haar cliënt aangeklaagd op basis van de Italiaanse antiterrorismewetgeving. Dit zou betekenen dat hij voorlopig in Italië vastgehouden zou worden. De advocate had eerder al laten weten dat Hussein Osman zich zou verzetten tegen uitlevering aan het Verenigd Koninkrijk. De Italiaanse politie spreekt dit echter tegen. Er is volgens haar geen bewijs dat Hussein in verband brengt met onderzoeken naar terrorisme in Italië. Volgens de politie in Rome zou uitlevering van de man aan Groot-Brittannië niet lang op zich laten wachten.

In het zuiden van Londen zijn gisteren opnieuw twee mensen opgepakt in verband met de mislukte aanslagen van 21 juli op drie metrostations en een dubbeldeksbus. Er worden op dit moment twintig mensen ondervraagd die verdacht worden van betrokkenheid bij de acties. De Britse politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de aanslagen van 7 juli in Londen, ook op het openbaar vervoer, en 21 juli. Bij de aanslagen van 7/7 vielen 56 doden.

London Underground heeft vanmorgen twee baanvakken geopend van metrolijnen die sinds 7 juli gesloten waren. Twee andere metrolijnen zijn nog altijd gestremd.