Probleem Ajax-ADO nog niet opgelost

De eerste competitiewedstrijd van Ajax tegen ADO Den Haag blijft een probleemduel. De KNVB heeft gisteren de verboden risicowedstrijd opnieuw vastgesteld voor zaterdag 13 augustus. De kans is echter klein dat het voetbalduel die dag in de Arena in Amsterdam wordt gespeeld.

Eerder gaf de Amsterdamse burgemeester Cohen geen toestemming voor zondag 14 augustus. Hij liet weten dat augustus een drukke maand is voor de Amsterdamse politie wegens evenementen als de Gay Pride, Sail en de Uitmarkt. Cohen vroeg de KNVB daarom vorige week de thuiswedstrijd van Ajax tegen ADO Den Haag te verplaatsen wegens onvoldoende politiecapaciteit.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB liet gisteren opnieuw weten het besluit van Cohen ,,ten zeerste'' te betreuren. Met de nieuwe datum van 13 augustus komt de voetbalbond de Amsterdamse burgemeester geenszins tegemoet. Indien Cohen ook deze datum afwijst, wordt het duel conform de reglementen gespeeld op het terrein van de tegenstander. Als dat niet mogelijk is, wordt de wedstrijd vastgesteld op neutraal terrein, eventueel zonder publiek.

De KNVB benadrukte gisteren dat de gemeente Amsterdam heeft verzuimd de capaciteitsproblemen in de maand augustus tijdig bij de bond aan te melden. Volgens een woordvoerder van de KNVB heeft de voetbalbond na het verbod van Cohen serieus gezocht naar alternatieven. ,,Gezien de vele knelpunten en belemmeringen is een verschuiving van de wedstrijd Ajax-ADO Den Haag naar een andere speelronde echter onmogelijk'', aldus de zegsman.

De KNVB wacht tot maandag 8 augustus 12.00 uur een reactie van Amsterdam af. Indien de voetbalbond tegen die tijd niets heeft gehoord van Cohen, wordt het thuisduel van Ajax tegen ADO opnieuw als verboden beschouwd en wordt de wedstrijd omgedraaid. Indien de risicowedstrijd evenmin in het Den Haag kan worden gespeeld, stelt de KNVB het duel vast op neutraal terrein.

De gemeente Amsterdam liet gisteren in een reactie weten dat ze niet tot andere inzichten is gekomen. ,,We hebben vorige week al aangegeven dat augustus te vol zit met evenementen. Dat de KNVB nu met 13 augustus komt, is niet echt een logisch voorstel'', aldus een woordvoerder.