Ollila geeft topbaan Nokia aan Kallasvua

Nokia, de Finse producent van mobiele telefoons, krijgt een nieuwe topman. Bestuursvoorzitter Jorma Ollila (54) wordt in juni 2006 opgevolgd door Olli-Pekka Kallasvua (52), hoofd van de divisie mobiele telefoons.

Dat heeft Nokia gisteren bekendgemaakt. Behalve Ollila zal ook Pekka Ala-Pietilä, nu president en bekend als de strateeg van Nokia, zijn functie neerleggen. Eerder al waren twee andere topmanagers vertrokken, waardoor van de `bende van Jorma' - waarmee Ollila vanaf 1992 van Nokia een enorm succes wist te maken - alleen nog Kallasvua over is.

Ollila had zich eind vorig jaar ten doel gesteld dat Nokia met mobieltjes (met 60 procent van de totale omzet veruit de grootste divisie) een mondiaal marktaandeel van 40 procent en een operationele winstmarge van 17 procent moet zien te bereiken. Dat belooft voor zijn opvolger geen geringe taak te worden. Want het marktaandeel is gedaald tot 33 procent en de marge naar 16,2 procent.

Kallasvua kwam in 1980 bij Nokia, dat toen nog een industrieel conglomeraat was. Voor hij als Nokia-veteraan de leiding kreeg bij de grootste divisie, was hij de financiële topman van het concern. Onder Ollila groeide Nokia uit van een bedrijf dat in 1992 150 miljoen euro waard was naar een wereldconcern dat gisteren 57,6 miljard euro waard was. Ollila richtte het bedrijf op mobiele telefonie, een gouden greep. Met zijn nadruk op stijl wist hij in 1998 Motorola als grootste fabrikant ter wereld te passeren.

De laatste anderhalf jaar heeft Nokia aan glans verloren. Het concern onderschatte de populariteit van de uitklapbare mobieltjes, waardoor het marktaandeel van bijna 40 naar net onder de 30 procent daalde. Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat Nokia vermoedelijk het ergste achter de rug heeft. De omzet steeg met 25 procent, de omzet van de mobieltjes met 20 procent.