Olieprijs zal nerveus blijven reageren

De oliemarkten lijken alweer bekomen van de schrik na de dood van de Saoedische koning Fahd. Vanmorgen daalden de prijzen enigszins, nadat ze gisteren opnieuw records hadden gebroken.

De spanning op de mondiale oliemarkten, waar het aanbod de vraag nauwelijks kan bijhouden, schiet omhoog bij iedere nieuwsontwikkeling. Nerveuze oliehandelaren stuwen de prijzen steeds verder omhoog. ,,De markt is hypernerveus voor feiten, geruchten en lawaai omdat er geen aanbodkussen meer is'', zei gisteren een olieanalist tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Het feit dat de nieuwe Saoedische koning Abdullah, naar wordt gezegd 81 jaar, zijn ten minste 77-jarige halfbroer prins Sultan tot kroonprins heeft benoemd, deed de markten geloven dat de grootste olieproducent ter wereld een leiderschapsprobleem heeft. Saoedi-Arabië heeft ook de grootste bewezen oliereserves ter wereld. Al die feiten bij elkaar waren gisteren voldoende om nieuwe records op de oliemarkten te vestigen.

Er is in de wereld nauwelijks nog productiecapaciteit in reserve. Alleen Saoedi-Arabië heeft die – zij het ook niet veel meer. Bij een almaar stijgende olieconsumptie, waarbij het economisch expansieve China goed is voor zeker een derde van de groei van de mondiale vraag, zullen volgens analisten de olieprijzen structureel hoog blijven en heftig blijven reageren. Anders dan bij dure olie in het verleden weerspiegelen namelijk de hoge olieprijzen dit keer niet zozeer problemen aan de aanbodkant, maar een sinds lange tijd onderschatte stijging van de vraag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde vanmorgen iets tot 61,38 dollar per vat, na gisteren in New York het niveau van 62,30 dollar bereikt te hebben – een absoluut record sinds de notering van deze toonaangevende oliesoort op de New Yorkse termijnmarkt, begin jaren tachtig. In Londen daalde vanmorgen de prijs van Brent (Noordzee-olie) met 42 dollarcent tot 62,02 dollar per vat.