`Ik heb ze al zo lang gewaarschuwd' (Gerectificeerd)

Twee kinderen uit het Groningse Tolbert zijn gisteren om het leven gebracht. De vriend van de moeder is de verdachte. De politie zou waarschuwingen over hem hebben gekregen.

Achter het roodwitte politielint in de straat 't Kaarnhuus in Tolbert stonden gisteravond rond zeven uur tientallen buurtbewoners. Ontzet keken ze naar het bovenappartement op nummer 44, waar op dat moment nog de twee kinderlijkjes van Daniël (2) en Tamara (4) lagen.

Ze zijn waarschijnlijk omgebracht door de nieuwe vriend van hun moeder (33), Afraham C. (46) die sinds enkele weken een relatie had met de vrouw. Zij was bij hem ingetrokken. De vrouw alarmeerde omstreeks vier uur gisteren de politie bij de buren, nadat ze van het balkon van de woning was gesprongen. Toen die arriveerde waren de kinderen al dood. De man werd in zijn woning aangehouden.

De verdachte heeft zowel de Nederlandse als de Israëlische nationaliteit. Hij bood hevig verzet bij zijn aanhouding en raakte hierbij gewond, aldus de politie. De man werd geboeid afgevoerd. Het motief is nog onduidelijk. In het belang van het onderzoek wil de politie niet kwijt hoe de kinderen om het leven zijn gebracht. De vrouw raakte gewond aan het hoofd en is behandeld in het ziekenhuis. Of ze de verwondingen opliep als gevolg van de sprong of door toedoen van haar vriend is onduidelijk.

Op de dood van de kinderen is in het Groningse dorp Tolbert (3.500 inwoners) geschokt gereageerd. Vanavond vindt een besloten bijeenkomst plaats voor buurtbewoners, georganiseerd door de gemeente Leek, de politie en de hulpverleningsdiensten.

De overbuurvrouw, die niet met haar naam in de krant wil, hoorde gistermiddag een traumahelikopter en een ambulance. ,,Ik zei tegen mijn man: er is iets vreselijks gebeurd. Er is iemand van het balkon gesprongen. Maar het is nòg gruwelijker. Erger dan dit kun je niet bedenken. Dit hoor je alleen in Amsterdam.''

Robert Glastra die zelf pas anderhalve maand in de buurt woont, dacht dat er weer een hennepplantage werd opgerold, zoals anderhalve maand geleden op een B-weggetje bij de wijk. ,,Maar toen ik drie wagens van de technische recherche zag, wist ik dat er dode lichamen moesten liggen.''

Dit jaar deden zich zeker vijf andere gevallen voor van geweld in huiselijke kring waarbij mensen om het leven kwamen. In Zoetermeer doodde in januari een vrouw haar twee kinderen, daarna bracht ze zichzelf om het leven. In Culemborg werd die maand een 18-jarige vrouw doodgestoken door haar broer. In Den Haag stak een 31-jarige man zijn vader dood. In april werden een vrouw en haar twee kinderen, opnieuw uit Zoetermeer, gedood door de vader. Deze maand werden in Hilversum drie kinderen en hun moeder door de vader gedood. Die pleegde daarna zelfmoord.

Rond half negen gisteravond stopte een zilvergrijze Volvo in de straat in Tolbert. Een vrouw stapte uit, beende naar het lint en vroeg omstanders, wijzend naar de agenten bij de woning: ,,Is dat nummer 44? Ik ben zijn ex. Ik heb de politie al zo lang gewaarschuwd voor hem. Wel 100.000 keer! Maar eerst moest er wat gebeuren.'' Ze is vier jaar samen geweest met de verdachte. Ze vertelde dat hij haar voortdurend heeft mishandeld en haar 13-jarige dochter een keer heeft geslagen. Haar ex is ,,de allergrootste klootzak'' die er rondloopt, vertelde ze geëmotioneerd. ,,Hij kan heel mooi praten, net als een dominee. Maar hij spoort niet.'' Tijdens hun relatie stond ze erop dat hij een psychiater zou raadplegen. ,,Maar daar is hij nooit naar toe gegaan.''

Vorige week zag ze hem nog op een terrasje zitten met het zoontje en dochtertje van zijn nieuwe vriendin. ,,Ik dacht: ach, die arme kinderen.'' Ze kreeg toen een akelig voorgevoel, verklaarde ze gisteravond. ,,Mijn moeder heeft nog tegen me gezegd dat ik zijn nieuwe vriendin voor hem moest waarschuwen.'' Een politiewoordvoerder zegt de uitlatingen van de vrouw te kennen. ,,We zullen haar zeker horen als betrokkene, omdat we een zo breed mogelijk beeld van de verdachte willen krijgen.''

Omstreeks negen uur gisteravond arriveerde de grijze lijkauto. Op twee brancards, afgedekt met blauw zeil, werden de stoffelijke overschotten de auto ingeduwd. De toeschouwers keken geschokt toe. ,,Dit doet me toch wel wat'', werd er gemompeld.

Loco-burgemeester H. Fellinger van de gemeente Leek, waar Tolbert onder valt, sprak gisteren van een ,,onvoorstelbaar triest drama. Ik ben volledig van slag: dit soort dingen kunnen gewoon niet in Leek gebeuren.''

Volgens het meldpunt het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) heeft de biologische vader de afgelopen tijd hulpverlenende instanties meermalen op de hoogte gesteld van de problemen in het gezin van zijn ex-vriendin, zo meldde het AMK gisteren. Volgens een woordvoerster oordeelde het AMK dat de melding niet van dien aard was, dat er sprake was van acuut gevaar voor de kinderen. Het meldpunt wilde een uitgebreider onderzoek instellen.

Rectificatie

Het citaat ,,Maar toen ik drie auto's van de technische recherche zag, dacht ik dat er dode lichamen moesten liggen'', in het artikel Jonge kinderen uit Tolbert na mishandeling omgekomen (2 augustus, pagina 2), is per abuis toegeschreven aan Robert Glastra . Het citaat is afkomstig van een andere buurtbewoner, die anoniem wenste te blijven.

    • Karin de Mik