Hongerstakers naar aparte opvangcentra

Vijf uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers die al 33 dagen in hongerstaking zijn in het vertrekcentrum in Ter Apel, zijn vanmorgen overgeplaatst naar andere asielzoekerscentra (azc's). Met hun gezinnen zijn de Iraniërs gescheiden van elkaar ondergebracht in azc's in Zweeloo, Franeker, Holten, Dongen en Emmen om ,,aan te sterken'', aldus het ministerie van Justitie.

De asielzoekers zijn sterk vermagerd. Volgens het ministerie was de verhuizing uit het vertrekcentrum naar `gewone' asielzoekerswoningen noodzakelijk voor de rust en medische aandacht die de vluchtelingen nodig hebben na een maand van vasten. Verzwakte of zieke asielzoekers mogen volgens de wet niet worden uitgezet of opgevangen in een vertrekcentrum. Voor het herstel van de Iraanse mannen is volgens Justitie ,,de sfeer van een asielzoekerscentrum'' meer geschikt dan dat van het Groningse vertrekcentrum.

Justitie ontkent dat het opsplitsten van de hongerstakers tot doel heeft om de staking te breken: ,,Er was simpelweg geen plaats voor alle vijf de hongerstakers in één centrum: we moesten ook ruimte vrijmaken voor hun gezinsleden.''

J. van Tilburg, van het Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven ten behoeve van Asielzoekers (Inlia), bemiddelt tussen Justitie en `Ter Apel'. Hij vermoedt dat het scheiden van de Iraniërs wel een tactische zet is: ,,Dan neemt de aandacht af.'' Van Tilburg zegt dat het protest voortduurt. Bewoners zijn ontevreden over de ,,onzekerheid en willekeur'' waaraan ze zijn overgeleverd.

Op 30 juni begonnen vijf uitgeprocedeerde asielzoekers met een hongerstaking. Die groep breidde zich uit tot zeventien, van wie de vijf Iraniërs zijn overgebleven.