Geen lessen Koerdisch

Alle taalscholen in Turkije waar lessen Koerdisch werden gegeven, zijn dicht wegens gebrek aan belangstelling. Dat bleek gisteren op een persconferentie van beheerders van zulke taalscholen in Diyarbakir: ,,Wij zijn er niet in geslaagd om onze investeringen aantrekkelijk te maken voor de mensen.''

Koerdisch taalonderwijs was lang een heikel punt in Turkije. Turkse nationalisten waren er fel tegen omdat zulke lessen de steun voor de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan zouden doen toenemen. Onder zware druk van de Europese Unie stemde de Turkse regering in 2002 in met Koerdische taallessen. Maar ook daarna bleven de bureaucratische hinderpalen groot. Befaamd werd de taalschool in Batman, die lange tijd niet open mocht van de autoriteiten omdat de deuren niet groot genoeg waren.

Volgens beheerder Süleyman Yilmaz is de Turkse bureaucratie niet veel veranderd. ,,De wetten zijn veranderd, maar de mentaliteit is hetzelfde gebleven'', aldus Yilmaz. Feit is echter ook dat veel Koerden, als ze een `nieuwe'taal willen leren, eerder voor Engels kiezen dan voor Koerdisch. Engels is momenteel `hot' in Turkije en iedereen die ergens wil komen in het leven, moet die taal beheersen.