Geen idee van dope, toch boete

Een van de grootste honkbalspelers van de Verenigde Staten, Rafael Palmeiro, is gisteren voor tien dagen geschorst wegens het gebruik van anabole steroïden.

De slagman van de Boston Orioles, die drie weken geleden de vierde speler in de geschiedenis van het honkbal werd met meer dan drieduizend slagbeurten en vijfhonderd homeruns, had in maart tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse Congres nog getuigd dat hij de verboden middelen ,,nooit, punt'' had gebruikt. Bovendien nam hij deel aan een voorlichtingsprogramma voor jongeren en vertelde hen over de gevaren van drugs.

Hoewel de 40-jarige Palmeiro niet de eerste honkballer is die is betrapt op het gebruik van steroïden, was de schok in de VS gisteren groot. Dit jaar is het voor het eerst dat honkbalspelers worden getest op verboden middelen. Daaraan was een hevige strijd tussen de vakbond van spelers in de Major League en de clubs vooraf gegaan.

Palmeiro ontkende gisteren het ,,bewust'' gebruik van steroïden en zei geen idee te hebben hoe ,,ze mijn lichaam zijn binnengekomen''. ,,Waarom zou ik dit doen in een seizoen waarin ik de 3.000 treffers zou halen? Dat zou dom zijn. Ik zou nooit mijn carrière op het spel zetten. Ik ben niet gek.''

Hij waarschuwde andere spelers voor proteïneshakes en vitamines, zonder aan te geven of dit de manier is waarop hij de middelen binnen heeft gekregen. President Bush, in gesprek met journalisten uit Texas, zei Palmeiro te geloven en noemde hem ,,mijn vriend''.

Naast de schorsing (die hem 164.000 dollar aan inkomen kost) wacht hem mogelijk vervolging wegens het plegen van meineed tijdens de hoorzitting van het Congres. Daarop staat gevangenisstraf. Ook zijn plaats in de Baseball Hall of Fame is in gevaar gekomen. De organisatie van sportjournalisten die over plaatsing gaat, was al een onderzoek naar Palmeiro begonnen nadat Jose Canseco, die heeft bekend steroïden te hebben gebruikt, in een boek vertelde regelmatig Palmeiro te hebben geïnjecteerd met verschillende middelen. Canseco's boek leidde tot de hoorzitting van het Congres.