Een stijfkoppige Friese baas

Beant Baas heeft in zijn column in de Doarpskrante weer eens stevig uitgepakt. De boosdoener is ditmaal een projectontwikkelaar (,,een idioot uit Holland'') die een jachthaven met appartementen wil bouwen in het pittoreske dorp tussen de malse Friese weilanden, en zodoende het historisch karakter van de gemeente met de bulldozer wil pletten. Maar die ene column is hem nog niet genoeg. Hij schrikt er zelfs niet voor terug om zijn zoon, de dierenarts die tevens gemeenteraadslid is, zodanig te manipuleren dat hij tegen gaat stemmen. En dan stapelen de intriges zich op, om toch binnen 28 minuten te worden afgewikkeld.

Baas boppe baas, geschreven door Siny Sevenster en geregisseerd door Steven de Jong die sindsdien ook twee succesvolle Kameleon-films heeft gemaakt, begon in 2001 bij Omrop Fryslân. Het was de eerste keer dat een regionale omroep een dramaserie van eigen fabrikaat uitzond. Het budget was weliswaar minimaal (circa 30.000 euro per aflevering), maar het Friese publiek kon er nauwelijks genoeg van krijgen. Uiteindelijk kwamen er vier series van twaalf afleveringen die nu eindelijk op een van de nationale netten worden vertoond. En intussen werkt De Jong in Leeuwarden alweer aan een nieuwe serie.

Wat tot dusver voor de rest van het land onzichtbaar bleef, blijkt een reeks luchtige verhaaltjes te zijn met een huiselijk soort herkenbaarheid dat aan sommige producties van wijlen Willy van Hemert doet denken. Het grootste verschil is, dat het hier om losse perikelen gaat. In de eerste aflevering is het die projectontwikkelaar, later gaat het over adoptie, de komst van een asielzoekerscentrum, spermadonoren en allerlei andere actualiteiten.

Zo wordt Beant Baas elke week geconfronteerd met een nieuw euvel, dat in zijn bekrompen Archie Bunker-geest uitgroeit tot een nieuwe aanslag op de normen en waarden van zijn (anonieme) dorp. Baas wordt met passende knorrigheid gespeeld door Rense Westra, die volgens mij ook buiten Friesland een bekend acteur zou moeten worden. Hij lijkt trouwens ook wel een beetje op inspecteur Frost. Bij de rest van het gezelschap lopen de acteertalenten wat meer uiteen. De serie speelt zich af in het Fries, wat mooi rijmt met de stijfkoppigheid van Baas, en wordt hier nu – net als Flikken – ondertiteld uitgezonden.

Baas boppe baas, Omrop Fryslân, morgenmiddag, Ned.1, 16.30-17.00u.

    • Henk van Gelder