Biograaf Loe de Jong aangesteld

De voormalig organisatieadviseur en uitgever Boudewijn Smits is per 1 september aangesteld als biograaf van de historicus en chroniqueur van de Tweede Wereldoorlog Loe de Jong. Smits (1960), die geschiedenis studeerde in Groningen en Londen, schrijft het boek als promotieonderzoek. Zijn begeleider is Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut dat aan de Rijksuniversiteit Groningen is verbonden. De zoektocht naar een biograaf was al gestart voordat De Jong (1914-2005) op 15 maart overleed.

Volgens Renders werd Smits uit ,,heel veel'' gegadigden gekozen omdat het zijn plan is meer dan een traditionele biografie te schrijven. ,,Dat zou te voorspelbaar zijn. Het wordt ook een boek over de ontwikkeling van de publieke opinie in het tweede helft van de twintigste eeuw'', aldus Renders.

De Jong schreef de monumentale reeks Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, gepubliceerd tussen 1969 en 1988. Met zijn optredens op radio en tv groeide de directeur van het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (nu het NIOD) uit tot een publieke figuur. Zijn boeken en uitlatingen leverden een belangrijke bijdrage aan de discussie over de bezetting van Nederland, vooral over wie `goed' en wie `fout' was.

Renders: ,,De Jongs manier van denken had grote invloed op anderen: historici, maar ook journalisten en het gewone publiek. In Nederland is er nog altijd bijna niets ergers dan iemand voor NSB'er uit te schelden. Dat is een merkwaardig fenomeen, dat je in andere landen niet zo sterk aantreft. Dat komt niet alleen door De Jong, maar hij heeft het goed-fout-debat wel voortdurend gevoed.''

Smits, die niet bereikbaar was voor commentaar, gaat ook reconstrueren hoe De Jong zijn functie uitoefende. Bij het NIOD liggen zo'n 30.000 brieven van De Jong, aldus Renders.

    • Ron Rijghard