`Wij zien wel vaker gekke dingen'

ABN Amro heeft nog hoop op Antonveneta, maar de bal ligt bij de Italiaanse autoriteiten. Hoe een overname tot stand moet komen is onduidelijk. ,,Wij gaan niet zomaar een nieuw bod uitbrengen.''

,,Zijn er nog vragen over onze mooie halfjaarcijfers?''

De hoopvolle blik van Rijkman Groenink is gericht op de de zaal, maar de topman van ABN Amro weet het antwoord al. Nee, er is geen interesse in de cijfers die de bank vanmorgen publiceerde, het journaille wil weten hoe het nu verder gaat met de turbulente overnamestrijd om het Italiaanse Banca Antonveneta.

Het brandpunt van het strijdtoneel ligt momenteel echter niet in Amsterdam, zo stelt de ABN-bestuursvoorzitter. ,,Het is nu aan de Italiaanse autoriteiten om tot een oplossing te komen. Wij wachten rustig af tot zij deze ietwat gecompliceerde situatie oplossen.''

Gecompliceerd is de sitiatie zeker geworden in de vier maanden dat het gevecht tussen ABN Amro en Banca Popolare Italiana nu duurt. De strijd ontbrandde eind maart toen ABN een openbaar bod uitbracht op Antonveneta, de bank waarin het al tien jaar een aandeel heeft. Maar de Nederlandse bank wilde helemaal geen bod uitbrengen, in ieder geval niet op dat moment, zei Groenink in aanloop naar de persconferentie. ,,Wij hebben Antonveneta altijd al willen overnemen, maar wij achtten de tijd niet rijp. Ten eerste wilden we geen vijandig bod lanceren, en een bod was al snel vijandig. En ten tweede gingen wij ervan uit dat de centrale bank een overname door ons nooit zou goedkeuren. Wij wilden dus het aflopende pact verlengen'', zegt Groenink verwijzend naar het pact waarin een een groep aandeelhouders van Antonveneta jarenlang samenwerkte om de bank stabiliteit te brengen en invloed uit te oefenen op de koers van de instelling uit Padua.

De samenwerking werd echter opgezegd door de andere partners en ABN Amro moest kiezen. Of het zou een financieel belang houden (op dat moment 12,7 procent) zonder werkelijke invloed op het beleid van de bank. Of het zou toch proberen Antonveneta over te nemen en eindelijk de lang gewenste vierde thuismarkt creëren naast Nederland, Brazilië en het midwesten van de Verenigde Staten.

Een verkeerde keuze, zo leek het. De veel kleinere en zwakkere Italiaanse bank Pop Italiana bracht twee tegenbiedingen uit en er was tegenwerking van de centrale bank en haar machtige president Antonio Fazio. Desondanks vindt Groenink niet dat ABN Amro de situatie verkeerd heeft ingeschat. ,,Het optreden van de centrale bank is een trendbreuk. Natuurlijk voerde de centrale bank ook in het verleden de regie bij diverse bankovernames. Dat is geen verrassing. Maar dat was altijd binnen de beperkingen dat een sterke bank een zwakke bank kocht. Nooit andersom.''

Het bod van ABN Amro, dat nu een belang heeft van bijna 30 procent, mislukte, maar de pogingen van Pop Italiana ook. De bank zou hebben valsgespeeld stelde de Italiaanse Justitie vorige week en nam belang van de bank uit Lodi in Antonveneta in beslag. In de Italiaanse pers lekte vervolgens telefoongesprekken uit tussen Fazio en Pop Italiana topman Gianpiero Fiorani. Hieruit blijkt Fazio niet de onafhankelijke toezichthouder was die hij zou moeten zijn. De (politieke) consternatie was groot en het kabinet van premier Berlusconi zal zich overmorgen buigen over de zaak en in de kranten in Italië wordt druk gespeculeerd over de positie van de bankpresident.

Dat de voor het leven benoemde Fazio liever niet heeft dat lokale banken worden opgekocht door buitenlandse spelers was bekend, ook bij Groenink die zegt Fazio goed te kennen. ,,Ik ken Fazio al jaren, we hadden een hele open relatie.'' De Nederlander denk overigens niet dat de Italiaan zich laat leiden door sentiment. ,,Welnee, het is uit de hand gelopen. Wij werden eigenlijk gedwongen tot een bod – iets dat de centrale bank juist niet wilde – en daardoor is Popolare Italiana ook gedwongen tot een bod. De rest is bekend. ``

Groenink, ietwat nerveus tijdens de persconferentie, zegt dat ABN Amro momenteel met geen enkele partij is discussie is over de situatie. ,,Het is ook onduidelijk met wie we zouden moeten praten'', stelt de topman die voorzichtig is en niet wil zeggen wanneer het geduld op is. ,,Maar de situatie kan niet al te lang blijven voortbestaan.''

De Nederlanders hebben in ieder geval weer hoop op een goede afloop en enig bravoure klinkt weer in de stem van Groenink als hij stelt dat hij ,,zeer gewillig is om te werken naar een oplossing waarbij Antonveneta in handen komt van ABN Amro''. Een nieuw bod – het oude liep een week geleden mislukt af – staat voorlopig niet op het programma. ,,We gaan niet zomaar een nieuw bod uitbrengen. Je kan ook geen bod doen op aandelen die niet geleverd kunnen worden'', aldus Groenink met een verwijzing naar het belang van Pop Italiana dat in handen is van Justitie.

Mocht de acquisitie niet doorgaan, zo herhaalde Groenink, dan zal ABN Amro de 2,5 miljard euro die het al ophaalde bij aandeelhouders voor de overname weer teruggeven.

Wat er de komende weken of maanden ook gaat gebeuren rondom de Italiaanse sage, Groenink zegt er niet wakker van te liggen. ,,Bij deze bank komen we al 175 jaar de gekste dingen tegen.''

    • Philip de Witt Wijnen
    • Heleen de Graaf