Waterskiër van dertig is al een veteraan

De beste Nederlandse waterskiërs worden steeds jonger. Bij de nationale titelstrijd domineerde de jeugd. Er is weer hoop op internationaal succes.

Backflips, skilines, toeholds, stepovers en 540's. Een jurylid bij de Nederlandse kampioenschappen waterskiën had gisteren de taak minimaal vijftien van deze en andere ingewikkelde figuren binnen twintig seconden van elkaar te onderscheiden én te beoordelen. De nationale titelstrijd in het Brabantse Handel bleef gisteren onder invloed van regenbuien een spectaculair onderonsje van de waterskibond, ver weg van het grote sportpubliek.

Waar windsurfers gingen kitesurfen en skiërs zich toelegden op snowboarden, vonden waterskiërs het wakeboard uit. Nu de hype van het wakeboarden is overgewaaid en het aantal beoefenaars is gestabiliseerd, is het klassieke waterskiën de populairste van zes disciplines binnen de Nederlandse Waterski Bond (NWB).

De Nederlandse kampioenschappen van de traditionele variant waren onder te verdelen in drie disciplines: figureren, slalom en schansspringen. Vorig jaar werden de titels onderling verdeeld tussen de broers Marco (34) en Frank de Bruijn (32), die daarna afscheid namen van de wedstrijdsport. Als leden van vereniging De Rooye Plas uit Handel zaten de oud-waterskiërs gisteren in de organisatie.

,,Dat was vooral leuk, omdat wij vooraf wisten dat we na de NK zouden stoppen'', vertelde Frank de Bruijn in de langs het water opgetrokken tent. ,,We wonnen wel vaker, maar niet alle prijzen bij één titelstrijd. Ik ben gestopt wegens versleten knieën en Marco omdat hij in Nederland alles heeft gewonnen.''

Mede door de regen bleef publieke belangstelling op de finaledag beperkt. De in wetsuits, surfbroeken en bikini's gestoken jeugdige deelnemers werden voornamelijk omringd door familieleden en vrienden. De sport die in het verleden bleef hangen in de recreatieve sfeer, wil daar verandering in brengen. Frank de Bruijn: ,,Waterskiën is meer dan toeren achter een bootje. Bij gebrek aan mediabelangstelling wordt de sport niet echt bekend, al weet iedereen dat het spectaculair is.''

Uitgerekend de finales van het schansspringen, het spectaculairste onderdeel, dreigde lange tijd te worden afgeblazen. Striemende regen in het gezicht bij een maximale snelheid van honderd kilometer per uur vlak voor de schans vormde een te groot risico. Onbewogen bekeken de hippe deelnemers op beeldschermen eerdere valpartijen, om later tussen de buien door alsnog tientallen meters over het water te vliegen.

Het aantal deelnemers bij de Nederlandse kampioenschappen was in vergelijking met vorig jaar verdubbeld tot 52, waarbij de aanwas vooral van de jeugd kwam. Een dertiger werd door de speaker al aangeduid als veteraan en het merendeel van de waterskiërs mocht zelfs in jeugdklassen deelnemen. Een herhaling van zijn dominantie bij de NK zou volgens Frank de Bruijn dan ook vele malen moeilijker geweest.

,,Ik had zo maar zevende en achtste kunnen worden in dit deelnemersveld. Grote verschillen bestaan niet meer; de concurrentie in de top is groter geworden. Het heeft een tijdje geduurd, maar inmiddels begint de jeugd goed te presteren. Binnen de bond is vooral gewerkt aan scouting en coaching en dat werpt zijn vruchten af. Tijdens de voorrondes van de NK regende het persoonlijke records.''

Begeleiding van talenten komt onder anderen van Marco de Bruijn, die door de waterskibond is aangesteld als disciplinecoach. ,,In 2008 willen we aansluiting hebben bij toplanden als Frankrijk, Italië en Engeland. De waterskibond wil van 4.500 leden naar tienduizend. Om internationaal bij de topacht te komen, zijn de selectietrainingen sterk verbeterd. De skiërs krijgen les van buitenlandse toppers, zoals de Belg Olivier Fortamps. Ook zijn er wintertrainingen buiten het seizoen en werken we met videoanalyses.''

Bij afwezigheid van de broers De Bruijn veroverden de jeugdigen Rik Snelleman en Martine Kop de overalltitels, terwijl beide waterskiërs ook mogen uitkomen in de leeftijdscategorie onder 21 jaar. Drie van de vier andere podiumplaatsen werden zelfs bezet door waterskiërs onder zeventien jaar. Over uitzending naar de Europese en wereldkampioenschappen besluit topsportcoördinator Vince de Lange, die gisteren overigens afwezig was.

In 2007, tijdens het 50-jarig bestaan van de waterskibond, organiseert De Rooye Plas zo goed als zeker de Europese kampioenschappen. Mogelijk kan één van de durfals op waterski's dan de elfde plaats van Marco de Bruijn op de slalom proberen te verbeteren.

    • Michiel Dekker