Verdachte in Rome bekent betrokkenheid

De `Londen'-verdachte die vrijdagavond in Rome is opgepakt heeft bekend dat hij betrokken was bij de mislukte aanslagen van 21 juli in de Britse hoofdstad.

Dit melden Italiaanse media op basis van anonieme politie-bronnen die betrokken zijn bij de verhoren van de man.

De Italiaanse autoriteiten meldden aan het begin van de middag dat uitlevering van de verdachte aan Groot-Brittannië waarschijnlijk ,,snel zal plaatsvinden''.

De verdachte is de 27-jarige Hussein Osman, geboren in Ethiopië. Ook twee broers van Hussein zijn dit weekeinde in Italië gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Londen.

Volgens Britse kranten zou een van de drie andere verdachten van de mislukte aanslagen van 21 juli enkele weken eerder zijn gesignaleerd in Rome. Bewoners van de flat waar Hussein werd gearresteerd zeggen Muktar Said-Ibrahim daar ook gezien te hebben. Ze herkenden hem achteraf op de foto's die van de verdachten zijn vrijgegeven.

De Londense politie blijft in de hoogste staat van paraatheid in verband met de kans op nieuwe terroristische aanslagen. Duizenden politiemensen, deels zwaar bewapend, blijven in de stad patrouilleren, in het bijzonder op metrostations en op busroutes.

Het dagblad The Times meldt dat de politie rekening houdt met acties van een derde terroristische cel, die eigenlijk al afgelopen donderdag had willen toeslaan. Volgens andere berichten ontkennen bronnen bij de politie dat er sprake is van zulke concrete aanwijzingen voor een nieuwe aanslag.

De Britse politie heeft gisteren nog zes mannen en een vrouw aangehouden in de Zuid-Engelse badplaats Brighton. In totaal worden er in Groot-Brittannië op het ogenblik 19 mensen vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van de afgelopen weken.

Twee verdachten van mislukte zelfmoordaanslagen, Muktar Said-Ibrahim (op een bus in de wijk Hackney) en Ramzi Mohammed (op de metrohalte Oval), houden volgens ingewijden hun lippen overigens stijf op elkaar. Britse kranten meldden verder dat Ramzi Mohammed vergeefs had geprobeerd de imam in de Londense moskee die hij regelmatig bezocht ontslagen te krijgen. Naar zijn smaak was deze imam te gematigd.

Intussen groeit de roep om strengere paspoortcontroles nadat is gebleken dat een verdachte van de zelfmoordaanslagen van 21 juli vorige week alsnog per trein wist te ontkomen naar Frankrijk en later Italië. Hussein Osman, alias Hamdi Isaac, verdacht van de aanslag bij het metrostation Shepherd's Bush, nam ongemerkt de Eurostar naar Parijs en reisde vandaar verder naar Rome. Daar werd hij vrijdag ingerekend.