Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van Fred Konijnenberg die in de Roemeense hoofdstad Boekarest op eigen initiatief verslaafde zwerfkinderen probeert te helpen. Verder een reportage over kardinaal Simonis die in het afgelopen weekeinde in Baarn pastoor Kolkman verving. De pastoor was een weekend vrij naar aanleiding van zijn 50-jarig priesterambt. Ned.2, 18.25-19.05u.

Netwerk. Reportage over de radio- en televisiepresentator Andrew Makkinga (DeBattle, 3voor12XL), die op zoek gaat naar zijn Afrikaanse roots. Hij kwam in 1991 naar Nederland, groeide op in de provincie Groningen en verloor zijn moeder toen hij 12 was aan aids. De camera volgt hem naar de binnenlanden van Oeganda. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Gesprek met de 83-jarige schilder Corneille over de inboedel die uit zijn appartement in Amsterdam is gehaald en dat hij onder curatele zou zijn gesteld. En aandacht voor de gevolgen voor Saoedi-Arabië nu de 84-jarige koning Fahd is overleden. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Ramses. Herhaling uit 2003 van het portret dat regisseur Pieter Fleury maakte over zanger en acteur Ramses Shaffy. Aan het woord komen ook zijn vrienden en vriendinnen Joop Admiraal, Liesbeth List, Louis van Dijk en Shireen Strooker. Shaffy leeft in een verzorgingshuis. Ned.3, 20.25-21.40u.

Wim op de berg. Naar aanleiding van het overlijden van de oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg een herhaling van het portret dat in november 2003 door het VPRO-programma Tegenlicht werd uitgezonden. Een cameraploeg volgt Duisenberg in de periode van de Amerikaanse inval in Irak tot zijn afscheid in november. Ned.3, 22.45-23.35u.

MUZIEK

Terzake zomer. Portret van de mezzosopraan Cecilia Bartoli die veel bewonderaars kent. Haar moeder heeft een grote rol gespeeld in haar muzikale vorming. We zien en horen ook enkele uitvoeringen. Canvas, 20.00-20.50u.

FILM

Out of Africa (Sydney Pollack, 1985, VS). Met Oscars overstelpte, stijlvol aan modieuze sentimenten appellerende film over het leven van Isak Dinesen alias Karen Blixen in Kenia. Meryl Streep is geknipt voor rol van verlaten plantersvrouw die, tegen de achtergrond van miskende zwarten en bedreigde diersoorten, vrijbuiter Robert Redford aan zich probeert te binden. In Nederland de grootste bioscoophit van 1986. Net5, 20.30-23.25u., onderbroken door reclame.

The Art of War (Christian Duguay, 2000, VS/Canada). Zorgvuldig vormgegeven maar verder onbegrijpelijke actiefilm met Wesley Snipes speelt o.a. tijdens een reusachtig millenniumfeest in Hongkong. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Der Tunnel (Roland Suso Richter, 2001, Duitsland). Oorspronkelijk als miniserie voor tv gedraaide reconstructie van de waargebeurde poging van de Oost-Duitse, naar het westen gevluchte zwemkampioen Harry Melchior om in 1971 een tunnel onder de Berlijnse Muur te graven teneinde zijn achtergebleven zus op te halen. RTL5, 24.00-2.50u., onderbroken door reclame.

The Martins (Tony Grounds, 2001, GB). Mengsel van realistisch drama en zwarte komedie over werkloze loser (Lee Evans) die voor zijn gezin een droomvakantie steelt. Met Kathy Burke als zijn vrouw. BBC1, 0.05-1.35u.

Piñero (Leon Ichaso, 2001, VS). Hoofdrol van Benjamin Bratt (de ex van Julia Roberts en de love interest van Halle Berry in Catwoman) is belangrijkste troef van kakelbont vormgegeven biopic over de wilde Puertoricaanse dichter, schrijver en acteur Miguel Piñero, die zijn eerste toneelstuk in de gevangenis schreef en in 1988 op 41-jarige leeftijd overleed aan een kapotte lever. BBC2, 0.20-1.45u.

RADIO

De avonden. Onder meer een gesprek met oud-directeur van de Friese landschapsorganisatie en voorzitter van de Elfstedentocht Henk Kroes. Verder demonstreert fluitiste Jeanette Landré van het Radio Symfonie Orkest een passage uit Aus Liebe will mein Heiland sterben uit de Matthäus Passion van J.S. Bach. In het tweede uur een gesprek met Arie Storm over zijn boek De x-files van de literatuur en in het laatste uur een gesprek met vertaalster Ike Cialona en geluids-restaurateur Harry Coster. 747AM, 20.04-23.00u.

Zomerfestival. Opnamen van het concert dat Tina Turner in 1979 in Carré gaf. Zij zingt onder meer River Deep - Mountain High, Nutbush City Limits, Hot Legs en The Bitch Is Back. Radio 2, 22.00-23.00u.