Tankink helpt Pozzato aan zege in Hamburg

De Italiaanse wielrenner Filippo Pozzato heeft gisteren in Hamburg de HEW Cyclassics gewonnen. De Italiaanse wielrenner van Quick-Step versloeg in de eendagswedstrijd uit de ProTour zijn land- en ploeggenoot Luca Paolini op het nippertje in de sprint. De finishfoto moest eraan te pas komen om de winnaar aan te wijzen.

Paolini werd aanvankelijk per abuis tot winnaar uitgeroepen. Dat was een kopie geweest van woensdag, toen Paolini (28) in de derde rit van de Ronde van het Waalse Gewest in de sprint won van Pozzato (23). Dat een-tweetje speelde bij beiden door het hoofd, toen ze elkaar direct na het passeren van de finishlijn breed lachend bij de schouders pakten. De eendagswedstrijd uit de ProTour, voorheen onderdeel van de wereldbeker, was lange tijd het aanzien nauwelijks waard. Het Belgisch/Duitse duo Hoste en Ludewig reed voorop en kreeg van het peloton de ruimte. Pas in het laatste uur van de koers kwam de reactie van het peloton, dat voortdurend werd geteisterd door regenbuien.

Bram Tankink, de derde Quick-Steprenner in de kopgroep die in de slotfase ontstond, verzette voor Paolini en Pozzato veel werk. De Tukker sleurde op kop van de groep, samen met vooral de collega's van Fassa Bortolo. Maar Flecha, Cancellara en Davis bleken in de sprint niet opgewassen tegen het Italiaanse duo. Pozzato, die in 2003 de Tirreno won en vorig jaar een Tourrit, voegde ook dit jaar weer een voorname zege toe aan zijn erelijst. Tankink, die zich na zijn kopwerk vlak voor de streep liet terugzakken, zag op afstand hoe zijn ploeggenoten de anderen aftroefden. Ook hij kwam juichend over de finish.

De Duitser Jens Voigt en de Amerikaan Bobby Julich hebben zaterdag voor het tweede jaar op rij de lange koppeltijdrit in Bühl naar hun hand gezet. De twee renners van CSC waren in de race over 74,6 kilometer duidelijk sterker dan de concurrentie. Voigt, die in de Tour nog de gele leiderstrui droeg, en Julich noteerden 1 uur, 24 minuten en 12 seconden. Markus Fothen en Sebastian Lang van het wielerteam Gerolsteiner gaven als nummer twee 1 minuut en 35 seconden toe. Zo'n 100.000 toeschouwers waren op het spektakel in de buurt van Baden-Baden afgekomen. Voor Voigt was het zijn derde zege in Buhl. Naast zijn zeges met Julich won de Duitser ook in 1999. Toen met de Brit Chris Boardman aan zijn zijde. Namens de Rabobank reden de Belg Marc Wauters en Joost Posthuma mee. Het tweetal eindigde als vijfde op drieëneenhalve minuut.

Erik Zabel verlaat na dertien jaar de Duitse formatie T-Mobile. Dat hebben de renner en zijn ploeg gisteren bekendgemaakt. De 35-jarige topsprinter ging niet akkoord met een aanbod van de ploeg om zijn contract te verlengen. Zabel werd dit jaar niet geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk, omdat T-Mobile alles op de eindzege wilde zetten. De formatie slaagde overigens niet in die opzet: Jan Ullrich eindigde als derde in de eindstand, achter Lance Armstrong en Ivan Basso. Bij T-Molbile vertrekt ook de Kazachstaan Alexander Vinokoerov. Hij rijdt volgend seizoen bij de Spaanse ploeg Liberty Seguros. Hij krijgt daar gezelschap van zijn landgenoot Andrei Kasjetskin, die dit seizoen bij Crédit Agricole rijdt. De jonge Kazachstaan heeft bij zijn nieuwe werkgever een contract voor twee jaar getekend. Kasjetskin maakte een goede indruk in de Ronde van Frankrijk. In het eindklassement bezette hij de negentiende plaats. Hij was ook de nummer twee in het jongerenklassement.

Het is onzeker of de Spaanse wereldkampioen Oscar Freire kan deelnemen aan de Ronde van Spanje. De sprinter van de Rabobank onderging in juni een operatie aan zijn zitvlak, en is daar nog steeds niet van hersteld. ,,Het herstel duurt langer dan verwacht'', zei ploegleider Erik Breukink. Freire kan niet eens op de rollerbank zijn conditie bijhouden, omdat de coureur niet op een zadel kan zitten.