Stadions met frisse lucht

Wie denkt dat internet en andere nieuwe media een tijdrovend bezoek aan een sportwedstrijd in een groot stadion overbodig zullen maken, heeft het mis. Althans als we de stadiongeleerde moeten geloven die morgenavond tot slot van het programma Building The Ultimate voorspelt dat ,,de 21ste eeuw de eeuw van het stadion wordt''. Eerder heeft een andere stadionexpert al opgemerkt dat de mens een onuitroeibare behoefte heeft om in massa's bij elkaar te komen. Maar het 21ste-eeuwse stadion wordt wel anders. Het is meer dan een veld met tribunes; je moet er terechtkunnen voor winkelen, eten, drinken en ander vermaak.

Wie nagaat waar nu nieuwe stadions worden gebouwd, moet de stadiongeleerde gelijk geven. In München wordt het Olympisch Stadion met het tentdak uit 1972 al weer afgebroken om plaats te maken voor een nieuw multifunctioneel stadion. In Peking is nu een kolossaal Olympisch Stadion in aanbouw naar een ontwerp van de Zwitsers Herzog en De Meuron. En in Londen ging het beroemdste voetbalstadion ter wereld, Wembley, tegen de vlakte en verrijst nu een groter, nieuw stadion.

Het nieuwe Wembley is de rode draad in de documentaire van Discovery over de bouw van moderne stadions. Filmpjes en computeranimaties laten zien hoe de ontwerpers niets aan het toeval overlaten bij het ontwerp van het veld, de tribunes en het beweegbare dak van het gebouw. Tussendoor worden snelle uitstapjes gemaakt naar de historie van stadions, van het Colosseum in Rome tot het Olympisch Stadion in Peking dat een fractie van een seconde te zien is.

Een opvallende rol in de documentaire is weggelegd voor twee Nederlandse stadions: de Arena in Amsterdam en het Gelredome in Arnhem. Van de Arena hebben de ontwerpers van Wembley geleerd dat een open dak geen garantie is voor gezond gras: het moet ook directe stromen frisse lucht krijgen. Het Gelredome bood een oplossing voor dit probleem: hier is niet alleen het dak beweegbaar, maar ook het veld dat regelmatig het stadion wordt uitgeschoven. Helaas bleek deze oplossing niet mogelijk bij het nieuwe Wembley. Toch zijn de ontwerpers er zeker van dat het nieuwe stadion in Londen zo is ontworpen dat, anders dan in Amsterdam, de graspollen straks de voetballers niet om de oren vliegen.

Building The Ultimate: Stadium, morgen, Discovery, 22.00-22.30u.

    • Bernard Hulsman