Schikking Dexia-zaak laatste klus Duisenberg

Het Amsterdamse Hiltonhotel vormde voor Wim Duisenberg het decor voor zijn laatste publieke optreden. Vrijdag 29 april van dit jaar presenteerde hij daar in een zaaltje zijn laatste wapenfeit: een schikking met de meer dan 100.000 gedupeerde beleggers in aandelenlease-producten van de Frans-Belgische bank Dexia.

Duisenberg wist te bewerkstelligen dat Dexia in totaal circa 1 miljard euro uittrekt om de gedupeerde beleggers schadeloos te stellen. Het is daarmee de grootste Nederlandse financiële schikking ooit. Duisenberg had aanvankelijk nee gezegd toen de president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink hem vroeg te bemiddelen. Eerdere pogingen om tot een oplossing te komen, waren mislukt. Duisenberg verklaarde na bestudering het dossier te ingewikkeld te vinden. Bovendien lagen de standpunten van de verschillende partijen volgens hem te ver uiteen.

,,Wat mij over de streep heeft getrokken, was het publieke belang om deze zaak zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. De hele affaire schaadt de Nederlandse financiële markt'', zei hij in het Rotterdams Dagblad. Bovendien had Duisenberg als voordeel de zaak nauwelijks te kennen, omdat deze zich ontrolde toen hij bankpresident was bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

Duisenberg vond de klus inderdaad lastig. Breekpunt bleef de mate waarin de schuld moest worden kwijtgescholden. ,,Op een gegeven moment zei ik: nu hebben we genoeg gepraat. Ik heb vervolgens een eindvoorstel gedaan. En ze hebben ja gezegd'', verklaarde hij tegenover deze krant.

Duisenberg zag voor zichzelf geen nieuwe carrière als bemiddelaar in het verschiet. Tegen het Rotterdams Dagblad zei hij: ,,Dit was eens en nooit meer.''