Ruimte op rechts

In 2002 zorgde Pim Fortuyn voor een politieke aardverschuiving, bij de lokale én de landelijke verkiezingen. In maart 2006 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, en in mei 2007 wordt er een nieuwe Tweede Kamer gekozen. De Lijst Pim Fortuyn (LPF) haalde in 2002 vanuit het niets 26 zetels, maar verloor een klein jaar later fors. De huidige acht zetels zouden volgens de meest recente peiling allemaal verdwijnen.

Toch is er volgens politicologen nog `ruimte op rechts', naast de `weinig herkenbare VVD'. Een sterke partij zou een stem kunnen geven aan de angstgevoelens in de samenleving over de islam en terrorisme. Welke partijen en personen bewegen zich op de rechterflank? Wat bindt hen? Hoe groot is de kans dat er één brede anti-immigratiepartij komt? En zijn de extreem-rechtse leiders uit de jaren tachtig en negentig nog actief?