Rellen in Khartoum en zuiden na dodelijk helikopterongeluk

In de Soedanese hoofdstad Khartoum en in tenminste één stad in het zuiden zijn vanochtend hevige rellen uitgebroken na de dood door een helikopterongeluk van de vice-president en ex-rebellenleider John Garang.

Garang vloog zaterdag na een bezoek aan Oeganda in een helikopter van de Oegandese president Yoweri Museveni naar Zuid-Soedan. Onder nog niet opgehelderde omstandigheden stortte de helikopter tegen een bergwand iets ten zuiden van het stadje New Kush. Volgens berichten zou er zwaar weer hebben gewoed in de regio. Museveni is een oude schoolvriend van Garang en hielp hem tijdens de twintig jaar durende oorlog in het zuiden.

Wantrouwen over de oorzaak van Garangs dood leidde vanochtend tot hevige rellen in Khartoum en de zuidelijke stad Malakal. In Khartoum gingen zuiderlingen Noord-Soedanezen te lijf en plunderden winkels. Overal in de hoofdstad werden barricades opgericht en de overheidsgebouwen sloten hun deuren.

De Soedanese president Al-Bashir zei vanochtend dat het begin dit jaar gesloten vredesverdrag, waarvan Garang een belangrijke architect was, zal doorgaan. Evenals de regering zou Garangs voormalige verzetsbeweging, het SPLA, vandaag in crisisberaad bijeenkomen.

John Garangs vermoedelijke opvolger, Silva Kirr, riep de zuiderlingen op kalm te blijven en de eenheid binnen het SPLA te bewaren. Ook Salva Kirr beloofde het vredesproces te zullen voortzetten.