Rechter: cursus new age is wel fiscaal aftrekbaar

De fiscus moet een opleiding Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) van een gevangenisdirecteur als aftrekpost accepteren. Dit heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald.

De zaak was aangespannen door een gevangenisdirecteur die in 2002 van haar chef te horen kreeg dat ze ,,iets aan haar communicatieve vaardigheden moest doen''. Zelf had ze ook de indruk dat ze ,,als vrouw binnen de mannenmaatschappij van de gevangeniswereld niet goed werd begrepen''. Om dat te verhelpen, volgde ze een jaar lang een opleiding tot `Neurolinguïstisch Practitioner'.

Haar werkgever was echter van mening dat ze daarmee het doel voorbijschoot en wilde de kosten niet vergoeden. Ook de belastinginspecteur was van mening dat de vrouw bij de opleiding meer met zichzelf bezig was dan met haar werk en schrapte de opgevoerde aftrekpost van 1.500 euro.

De Arnhemse belastingrechter oordeelde dat dit niet terecht was. De belastingdienst moet zich houden aan het regeringsbeleid dat van kracht was toen de scholingsaftrek in 2001 werd ingevoerd. Volgens de toenmalige staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend was de regeling bedoeld voor het ,,fiscaal stimuleren van scholing'' en ,,het bevorderen van employability''. Dat kan onder meer met NLP. De belastingdienst moet de maatstaf van Vermeend blijven hanteren en niet de zuiniger normen van het huidige kabinet die al op andere onderdelen van de scholingsaftrek heeft beknibbeld.

De belastinginspecteur probeerde de aftrekpost op de rechtszitting alsnog onderuit te halen met het verweer dat al die neurolinguïstische inzichten de unitdirecteur weinig hebben geholpen. Sinds 24 augustus vorig jaar zit ze depressief en met een burn-out thuis. De rechter vindt dat een flauw argument. Het was immers in 2002 wel degelijk haar bedoeling zich dankzij NLP in de harde gevangeniswereld te handhaven.

De belastinginspecteurs kijken de afgelopen jaren extra kritisch naar new-age achtige cursussen. Voor de Arnhemse belastingrechter verdedigde de belastingdienst dit strenge beleid, omdat dergelijke niet specifiek vakgerichte studies vooral betekenis hebben als zelfontplooiing. De fiscus ziet ze daarom niet als aftrekbare scholingskosten. Opleidings- of studiekosten die iemand maakt om inkomen te verwerven, zijn dat wel.

Volgens een woordvoerder van de Federatie van Belastingadviseurs is het schering en inslag dat de fiscus zich weinig aantrekt van de verruiming in de aftrekmogelijkheid die Vermeend in 2001 introduceerde. ,,De uitspraak van het Arnhemse gerechtshof is een opsteker voor iedereen die mede op persoonlijk functioneren gerichte opleidingen en studies wil aftrekken'', aldus Bunck. Staatssecretaris Wijn heeft nog de mogelijkheid de uitspraak bij de Hoge Raad aan te vechten.

    • Aertjan Grotenhuis