Raikkonen weer in spoor van Alonso

Met zijn zege in de Grote Prijs van Hongarije heeft de Finse Formule 1-coureur Kimi Raikkonen de tweestrijd om de wereldtitel met Fernando Alonso nieuw leven ingeblazen. De Spanjaard werd elfde.

Raikkonen, op de Hungaroring aangemoedigd door zijn Finse voorganger Mika Hakkinen, hield moeiteloos Michael Schumacher achter zich. De regerend wereldkampioen was voor het eerst dit seizoen van pole-position gestart en reed met zijn Ferrari enige tijd aan de leiding. Hij werd tweede, voor zijn broer Ralf (Toyota). Schumacher had de hoop opgegeven dat hij zijn wereldtitel zou kunnen prolongeren, maar met nog zes races te gaan is hij niet kansloos. `Schumi' staat op 32 punten van Alonso en op zes van Raikkonen.

WK-klassementsaanvoerder Alonso moest een extra pitstop maken, nadat zijn voorvleugel in de tumultueuze beginfase beschadigd was geraakt. De Renault-coureur beëindigde de race als elfde, wat hem geen enkel WK-punt opleverde. Het verschil tussen Alonso en Raikkonen slonk zodoende naar 26 punten, nog steeds in het voordeel van de Spanjaard. ,,Maar het ziet er nu beter uit'', constateerde Raikkonen tevreden. ,,Het blijft wel jammer dat we zo vaak tien punten hebben weggegooid.''

De blonde Scandinaviër doelde daarmee op de pech die hem de laatste weken achtervolgde. In de afgelopen drie races (achtereenvolgens in Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) werd Raikkonen getroffen door motorpech, terwijl hij eind mei – op de Nürburgring – in leidende positie moest opgeven wegens een lekke band. ,,We gaan achteruit en dan weer vooruit'', zei Raikkonen. ,,Met dit resultaat kan ik verder. We kunnen nog steeds vechten voor de wereldtitel.''

Toch blijft de onbetrouwbaarheid van de McLaren-Mercedes een groot probleem. Ditmaal moest Juan Pablo Montoya zijn auto in het gras parkeren wegens een technisch mankement. ,,Maar misschien overkomt Renault ook nog wel wat'', sprak Raikkonen, die op het erepodium de fles champagne onberoerd liet omdat eerder deze week een lid van het team overleed.

Michael Schumacher toonde wel zijn vreugde. De Duitser kon lange tijd de strijd aangaan met Raikkonen en toonde voor het eerst dit seizoen dat de Ferrari absoluut competitief is. ,,Ik ben zeer tevreden met de snelheid van de auto'', zei Schumacher. ,,Als ik na de pitstops ook aan kop had gereden, had ik een goede kans op de overwinning. Maar dat lukte me niet.''

Voor de Nederlandse deelnemers verliep de Grote Prijs van Hongarije zonder succes. Robert Doornbos, die zijn tweede race bij Minardi reed, moest in de 28ste ronde de auto langs de kant zetten, wegens een hydraulisch probleem. Zijn teamgenoot Christijan Albers reed de race wel uit, maar met een achterstand van elf ronden. Daardoor werd hij niet in het eindklassement van de dertiende race van het seizoen opgenomen. Al bij de start raakten twee andere rijders de Minardi van Albers. ,,Daarbij raakte mijn suspensie beschadigd'', reageerde Albers. ,,Vlak voor mijn derde pitstop kreeg ik ook hydraulische problemen en vlak voor het einde verloor ik de traction controle.''

Volgende week komen beide Nederlanders weer in actie. Tijdens het race-spektakel `Monaco aan de Maas' geven ze een demonstratie in de straten van Rotterdam.

Portret Doornbos

pagina 13