Racistische moord schokt Britten

In Groot-Brittannië is met afschuw gereageerd op de moord op een 18-jarige zwarte jongen in Liverpool, vrijdagavond, die vermoedelijk uit racistische motieven werd gepleegd.

De jongen, Anthony Walker, bracht zijn blanke vriendin 's avonds laat naar een bushalte, toen ze werden lastiggevallen door een groepje blanke mannen, die op hem scholden. Daarop besloten ze via een park naar een andere bushalte te lopen. Daar werd Walker met een bijl in het hoofd geslagen. Hij overleed zaterdagmorgen aan zijn verwondingen.

De politie liet al enkele uren later weten de zaak als een geval van een racistische moord te beschouwen. Ze riep buurtbewoners op met het onderzoek mee te werken. Inmiddels is een 18-jarige blanke jongen aangehouden. Velen uit de buurt, overwegend blanken, legden het afgelopen weekeinde bloemen in het park in het zuiden van Liverpool, waar het drama zich afspeelde.

Walker verkeerde in afwachting van zijn eindexamenresultaten. Hij hoopte na de zomer te kunnen beginnen met een studie rechten om vervolgens advocaat te worden. Hij was actief in de christelijke gemeenschap in Liverpool en werkte als vrijwilliger op een zondagsschool in de arme wijk Toxteth. Hij was ook een getalenteerde basketbalspeler.

Het incident roept herinneringen op aan de moord op een andere 18-jarige zwarte jongen, Stephen Lawrence, in 1993 in Londen. Lawrence werd bij een bushalte doodgestoken door een groepje blanke jongeren. De politie stelde zich bij de afwikkeling van het incident opmerkelijk passief op. De verdachten bleven hun schuld ontkennen en de zaak leidde niet tot veroordelingen.

De lusteloze handelwijze van de politie kwam haar op ettelijke onderzoeken en het verwijt van racisme te staan. In februari 1999 mondde een en ander uit in een onafhankelijk rapport met zeventig aanbevelingen om het institutionele racisme tegen te gaan. Ook premier Tony Blair bemoeide zich er uiteindelijk mee. Het rapport drong onder meer aan op het in dienst nemen van meer politieagenten bij de Londense politie uit etnische minderheden. De vooruitgang op dit laatste punt is echter traag geweest, zo erkent Scotland Yard. In Londen werken op het ogenblik bij voorbeeld slechts driehonderd moslims bij de politie.